Jump to content

Az alkoholista szülő hatása

2019. 11. 09. 14:45

Ha alkoholisták a szülők, a gyerekeik is azok lesznek felnőttként? Dr. Zacher Gábor toxikológus önt tiszta vizet a pohárba az alkoholista szülők gyerekeivel kapcsolatban.

A géneknek és az otthonról hozott mintának köszönhetően valószínű, hogy egy „alkoholbarát” családban felnövekvő gyerek felnőttként nem fogja megvetni a szeszes italokat, és ezt az örökséget a saját gyerekeinek is továbbadja majd. Dr. Zacher Gábor szerint ráadásul az alkoholizmus csapdájába italozó szülők nélkül is könnyű belecsúszni, mert az alkohol kiváló feszültségoldó és könnyen hozzáférhető. Sokan nagyra értékelik, hogy egy pohár ital elfogyasztása után már nem is látják olyan súlyosnak a problémáikat, és a környezetükben élőkkel is oldottabban tudnak kommunikálni. A baj csak az, hogy a szervezet egy idő után hozzászokik a stresszoldáshoz szükséges alkoholmennyiséghez, így ahhoz, hogy a várt hatást továbbra is elérjék, növelni kell az adagot. 

Milyen hátránnyal indul a felnőtté válás útján az a gyerek, akinek a szülei nem vetik meg az italt?

A genetikai vizsgálatoknak köszönhetően ma már pontosan tudjuk, hogy amennyiben mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70 százalékos valószínűséggel a gyerekük is a nyomdokaikba lép, ha pedig „csak” az egyik szülő alkoholista, akkor 50 százalék az esély arra, hogy a gyerek is gyakran néz majd a pohár fenekére. 

A másik elképesztően káros hatás az a szociális minta, amit a gyerek otthon lát: az a fajta igénytelenség, negligencia, jövőkép-nélküliség és a keretrendszer hiánya, amiben felnő, nagyban meghatározza a későbbi értékrendjét.

Szülőként az lenne az egyik legfőbb feladatunk, hogy a gyerek mindennapjait megtöltsük tartalommal, ezekben a családokban azonban erre nem igazán kerül sor. Mivel a szülők gyakorlatilag teljesen elengedik a gyerek kezét, magára maradva alakítja ki a saját kis világát, azok alapján, amiket a kortársaitól lát. Ez meglehetősen veszélyes, a gyerek ugyanis nagyon könnyen kezdhet mélyrepülésbe.

A legrosszabb ebben az, hogy csak a külső szemlélő számára tűnik úgy, hogy a társaság, amibe a gyerek keveredik, az rossz. Ő abban a közegben érzi magát otthon, mivel az értékrendjének az a megfelelő.

Ha meghívják egy olyan társaságba, ahol mindenki csak filmekről, színházról beszél, és csak mértékkel fogy az alkohol, lehet, hogy elüldögél két-három óráig, mosolyog, és próbál jó képet vágni az egészhez, de ha legközelebb is hívják, esze ágában sem lesz újra odamenni. 

 
(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign