Jump to content

Ezért nem jó a ketogén diéta

2019. 10. 15. 21:55

Drasztikus és gyors súlyvesztést ígér a ketogén diéta: de milyen áron?

Az elmúlt években a ketogén étrend nagyon népszerű lett, számtalan szakácskönyv, életmódoldal foglalkozik ezzel a diétával. Valóban hatékony, de azért megvannak a hátulütői.

Ha valaki szeretné követni, akkor nem árt alaposan utánajárni, mert főleg amerikai weboldalakon érdekesen értelmezik az étrendet.

A ketogén étrend a minőségbeli változtatást a szénhidrátok szinte teljes körű kiiktatásában határozza meg. Eredetileg epilepsziás betegek kezelésére fejlesztették ki orvosok, alapja viszont fogyókúrában is változatlan: a diéta során minimális mennyiséget vihetsz be szénhidrátból, azt is teljes kiőrlésű vagy rostdús formában, a cukor szigorúan kizárt, éppúgy, ahogy a fehér liszt és a legtöbb gyümölcs is. Fehérje és zsír viszont majdhogynem korlátozás nélkül fogyasztható, de ezek minősége is fontos szempont az étrend összeállításában. 

A diéta veszélyei

A gyors és látványos súlycsökkenés minden betartott ketogén diéta velejárója, de a fogyás beindulásakor a villámgyorsan elveszített kilók jelentős része nem a zsírból, hanem vízből származik. A szénhidrátok több vizet tudnak megkötni a szervezetben, így, ha ezeket kizárod táplálkozásodból, a megkötött víz mennyisége is csökken, tehát kevesebbet mutat majd a mérleg, de, miután a szervezet rááll a csökkentett szénhidrátbevitelre, a gyors léptékű fogyás is csökken, és beindul a valódi súlyvesztés. A ketogén étrend ezen a kis fricskán kívül is számos mellékhatással jár: amennyiben bármelyiket tapasztalod, lazíts a szigorú szabályokon, és fogyassz megfelelő minőségű, szénhidráttartalmú termékeket is!

Hormonális változások

A ketogén diéta során a szervezet anyagcseréje jelentősen megváltozik, ez pedig befolyásolja a hormonrendszert. A diéta során gyakran előfordulhat migrénes fejfájás, amit az úgynevezett ketózis okoz, illetve észrevették, hogy menstruációs és alvászavar is többször felbukkanhat, mint a normális étrendet folytató egyéneknél. 

Emelkedett zsigeri zsír

A magas zsírbevitel nem úszógumi formájában nyilvánul meg, de nem is ürül egy az egyben a szervezetből. Kutatások kimutatták, hogy lerakódik, méghozzá a belső szervekre: súlyos esetben a máj vagy más létfontosságú zsigerek elzsírosodásához vezethet a hosszan tartó, megemelt zsírbevitellel járó étrend. A vérzsírértékek szintén eltolódhatnak, aminek számos negatív következménye van a szív- és érrendszerre.

 

Csúnya bőr

Szintén az elfogyasztott sok zsír következménye, hogy tinikorod után újra megjelenhetnek a pattanásos gócok a bőrödön: bőrgyógyászok is alátámasztják, hogy a jelentős zsírbevitel erősen támogatja a faggyútermelést. Nem kizárólag az arcon, de a mellkason és a háton is elszaporodhatnak a nemkívánatos kelések, melyek semmilyen csodaszer hatására nem akarnak elmúlni.

Székrekedés

Az egyik legproblémásabb területet a székletürítés jelenti ketogén diéta esetében. Miután a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása is szigorúan mérsékelve van, a szervezetbe jutó rostok száma elenyésző. Az alacsony bevitelnek pedig kellemetlen következménye van, a székrekedés. A rendszeres étkezéssel és a megfelelő folyadékbevitellel javíthatsz az állapoton, de a dietetikusok hangsúlyozzák, hogy a rostok valamilyen formában történő fogyasztása elengedhetetlen. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign