Jump to content

Ha nehezen kelsz fel

2019. 09. 02. 12:44

Egyáltalán nem biztos, hogy szimpla lustaság, ha reggelente még az átlagosnál is tovább tart, hogy kikászálódj az ágyból.

Persze most, amikor a tél közeledtével napról napra egyre több és több időt vagyunk kénytelen sötétben eltölteni, és az időjárás is legfeljebb a kuckózáshoz meg a teázáshoz hozza meg a kedvünket, egyáltalán nem meglepő, hogy nem pattanunk ki az ébresztő első csörgésére az ágyból. A néhány perces lustálkodás, no és a paplan alatt bujkálás ebben az időszakban még a szakemberek szerint is teljesen normális.

 

Vannak azonban, akiknek a reggel – és ezzel együtt az ébredés – nem annyira a nap többi része, hanem konkrétan az ágyból kikászálódás miatt igazi tortúra. Ők azok, akik már az ébresztőóra csörgésétől pánikba esnek, a gondolattól, hogy el kell hagyniuk az ágyuk jelentette biztonságos vackukat, szorongani kezdenek, és emiatt végül hosszú órákig, szélsőséges esetben napokig húzzák-halasztják a felkelést.

Noha a mentális zavarokkal foglalkozó szakemberek a diszaniát, vagyis a fent leírt tünetegyüttest nem ismerik el „igazi” betegségként, azt javasolják azoknak, akik a fenti tüneteket tapasztalják, hogy minél hamarabb keressék fel a háziorvosukat. A tünetek ugyanis az egyszerű lustaságnál sokkal komolyabb betegséget is jelezhetnek: így például depressziót, krónikus fáradtság szindrómát vagy épp fibromialgiát.

Azoknak, akiknél ezek nem állnak fenn, az orvosok azt tanácsolják, feküdjenek le egy-két órával korábban, hogy kellőképp kialudhassák magukat. A szakemberek szerint a pihentető éjszakai alvás feltételei között – többek között – szerepel, hogy:

  • mindennap ugyanabban az időben fekszünk le,
  • kényelmes a matracunk,
  •  kora délutántól kezdve nem kávézunk,
  • rendszeresen mozgunk,
  • nem dohányzunk,
  • nem iszunk,
  • lefekvés előtt igyekszünk kikapcsolódni például egy forró fürdővel. 
(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign