Jump to content

Nem vicc a beteg fog

2019. 06. 30. 23:59

Több orvosi módszer létezik a lyukas fog kezelésére, de mi történik, ha valaki mégsem fordul szakemberhez?

A fogszuvasodás a fog külső felületének sérülését, kilyukadását jelenti, mely napjainkban is a Föld lakosságának körülbelül 95%-át érinti. A probléma apró, szabad szemmel szinte nem is észrevehető lyukként indul, ami időnként azonban a fog teljes elvesztésével, legrosszabb esetben pedig halállal is járhat. 

Bár a folyamat visszafordíthatatlan, megállítható, feltéve, ha valaki időben felkeresi a fogorvost. Ám, ha kezeletlen marad, és a lyukat nem tömik be, akkor az nemcsak tovább növekszik, hanem állandó fájdalmat, rágási nehézséget, sőt, nagyon súlyos fertőzést okozhat.

Dr. Maria Howell fogorvos, az Amerikai Fogorvosi Társaság szakértője szerint a többség nem gondolná, hogy már egy kezeletlen szuvas fog is hatalmas kárt tehet, nemcsak a szájüregben, de az egész szervezetben.

- Ha a szuvasodás a fogzománcon és a cementen is átjut, akkor eléri a dentint, a fog nagy szervesanyag-tartalmú, mégis kevésbé védett részét, ahol nagy fájdalmat okoz - Dr. Howell a Digg portálon beszélt a problémáról. A történet azonban itt még nem ér véget, ugyanis, ha a szuvasodás egészen a fogbélig hatol, a szervezet mintegy védekező reflexként beindítja gyulladásos folyamatait. 

- Ilyenkor már szükség lehet gyökérkezelésre. Amennyiben a fogidegek is elhalnak, és a fertőzés bejut a fog és a csont közötti részbe, akkor akár tályog is kialakulhat. Ha fog a felső fogívben található, az arcüreg felé, míg, ha az alsóban, akkor a légutak irányába terjedhet tovább a fertőzés. Itt a beteg már életveszélyes állapotba kerülhet. Amennyiben pedig a csontokat támadja meg, úgy az továbbterjedhet az egész szervezetben, és akár halállal is végződhet - magyarázza a szakember.

Éles fájdalom melegtől és hidegtől

A fog környéke akkor válik érzékennyé, ha a száj baktériumai megtelepednek a dentinen. Ugyanezért érezhet valaki nyilalló fájdalmat hideg vagy meleg élelmiszerek fogyasztásánál. A fogorvos szerint a többség számára csak ilyenkor tudatosul, hogy valami nem stimmel a fogával, ám orvoshoz jellemzően továbbra sem fordulnak. 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign