Jump to content

A sírás néha jót tesz

2019. 06. 30. 13:47

Szerencsére egyre kevesebb szülő vegzálja azzal a fiú gyermekét, hogy „katonadolog”, vagy „csak a lányok sírnak”. Hiszen a sírás nem szégyen, hanem teljesen természetes folyamat, amelynek során a bennünk lévő feszültség nagy részétől megszabadulhatunk, így jót teszünk szervezetünknek is.

Mindenkinek van gyenge pillanata az életben, akármilyen kemény fából faragták is, a legjobb, ha még nem veszítjük el a sírásra való képességünket, hiszen sok egészségi problémától szabadít meg bennünket, ha jól kisírjuk magunkat egy-egy felfokozott érzelmi szituációban.

Kifelé, ne befelé!

Ha érzelmeinket magunkban tartjuk, legyenek akár pozitívak, akár negatívak, sokat árthatunk magunknak. Éppen ezért, ha nagy lelki megrázkódtatás ér bennünket, jobb ha a sírással együtt kiengedjük magunkból a felgyülemlett feszültség egy részét is. Ilyenkor a sírás tényleg felszabadító tud lenni.

Természetes érzéstelenítő

Sírással az idegek megnyugszanak, a vérnyomás csökken, a testünk megtisztul. Sírás közben ugyanis beindul a lizozim nevű enzim termelése, mely a könnyekkel megtisztítja a szemet  a különféle fertőzéseket okozó baktériumoktól, illetve olyan fehérjék is távoznak a szervezetünkből, ami által megnyugszunk. A könnyben továbbá endorfin termelődik, ami természetes fájdalomcsillapító boldogsághormon, valamint oxitocin hormon is, ami szintén csökkenti a fájdalomérzetet, és ölelésre késztet bennünket.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign