Jump to content

A kertészkedés előnyei

2019. 06. 30. 00:00

Ha jól belegondolunk nem nagyon láttunk még ideges kertészt. Ők olyan nyugiban vágják a füvet, metszegetik a sövényt és a rózsabokrokat, gondozzák a virágokat. Mindez nem véletlen, hiszen a kertészkedés felér egy jól felépített edzéssel vagy egy kimerítő terápiás beszélgetéssel is.

Ha van egy kis kerted a ház körül, vagy akár csak egy terasz,a hol elférnek a virágok, esetleg pár cserepes növényed a lakásban, már szerencsének mondhatod magad, hiszen élőlények vesznek körül, és te gondoskodhatsz  róluk. Egy tanulmány nemrégiben rávilágított, hogy érdemes elsajátítani a növénygondozás fortélyait, mert jót teszünk vele magunknak is.

Kert vagy edzőterem?

Nem vagy az a konditerembe járó típus? Sebaj, akkor is lehetsz fitt, ha nem emelgeted a súlyokat, helyette inkább a növények érdekelnek. A kertészkedés ugyanis komoly fizikai munka: emelgetni a virágfölddel teli zsákokat, kapálni, ásni, metszeni, na és füvet nyírni. A folyamatos hajolgatásról nem is beszélve. Egy közepesen intenzív edzőtermi feladatsornak felelnek meg. A magok elvetése, az öntözés és a gereblyézés tehát segíthet a fogyásban, és abban is hogy megfelelő formában tartsuk magunkat.

De ez még nem minden: a friss levegő oxigénnel látja el a vért, a szabadban ráadásul a D-vitamin adagunk is biztosítva van. Csökken a csontritkulás, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség előfordulásának esélye.

A pszichének sem mindegy

A kertészkedés azon túl, hogy fizikailag formában tart, mentálisan is helyre tud billenteni. Már napi 30 perc a növények között, illetve azok gondozásával eltöltött idő, jelentősen lecsökkenti a depresszióra való hajlamot. A kertészkedés tehát önbizalom-növelő, elűzi a rossz gondolatokat. Csökkenti a kortizol nevű stresszhormon termelését, azáltal, hogy növények között töltünk rendszeresen időt. Serkenti a memória működését, ezzel késlelteti az időskori demenciát. Elűzi az álmatlanságot, meghozza az étvágyat és a jó hangulatot a szabadban kertészkedés.

De gyerekkorban is el lehet már kezdeni, hiszen megtanít koncentrálni, és arra is, hogy „a türelem rózsát terem”.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign