Jump to content

Így teszed tönkre a kapcsolatod

2019. 06. 08. 17:01

A társfüggő rátelepszik a párjára, és bár az intimitást keresi, épp az ellenkezőjét éri el a viselkedésével: tönkreteszi a kapcsolatot.

Minden kapcsolat, amiben két ember együtt él, valamilyen szinten függőségi helyzetet teremt. De van ennek egy egészséges formája, és egy olyan, amire rámehet az egész párkapcsolat.

Susie és Otto Collins párkapcsolati tanácsadók, akik szerint az első lépés, hogy felismerd, ha te is azok közé tartozol, akik túlzásba viszik a társfüggő viselkedést. Ha pedig felismered, akár le is szokhatsz róla, hogy megmentsd a kapcsolatot.

4 társfüggő szokás, amivel tönkreteszed a kapcsolatot

1. Gúnyolódsz, csúfolódsz

Azaz pont úgy viselkedsz, mint az iskolában az az erős gyerek, aki mindig piszkálta a kisebbeket. Jellemzően mindig mindent jobban tudsz, és ezt gyorsan a másik orra alá is dörgölöd. A párod egy idő után már nem is reagál a csúfolódásra, belül feladja, és eltávolodik, hogy minél kevésbé érintse érzelmileg. Nem lehet úgy érzelmi intimitást építeni és fenntartani, ha az egyik azt érzi, folyton bántja a másik.

2. Nem adsz, csak elveszel

Minden párkapcsolatban hullámzó, ki mikor mennyi szeretetet, odafigyelést, törődést tud adni, de amíg ez egyensúlyban marad, addig nincs gond. Ha viszont társfüggő vagy, akkor általában te vagy az, aki csak elveszel, de nem nagyon adsz vissza a másiknak semmit. Ilyenkor csak a saját szükségleteidre koncentrálsz, és semmibe veszed a párod igényeit. Ettől aztán elfárad a másik, és érzelmileg leválasztja magát a kapcsolatról.

3. Megfelelési kényszer

Önzetlennek tartod magad, de igazából csak annyira meg akarsz felelni a párodnak, hogy teljesen háttérbe szorítod a saját igényeidet, és egyedül a másikra koncentrálsz. Túl kedves, túl engedékeny, túl szolgálatkész vagy. Felborítod az egyensúlyt, a párod pedig azt érezheti, hogy elvárod a hálát és elfogadást tőle, amivel állandó bűntudatot keltesz benne.

4. Hagyod, hogy a félelmeid irányítsanak

A társfüggők egyik nagy jellemzője, hogy a félelmeik irányítják őket, és elhisznek minden gondolatot, ami a fejükből kipattan. Főleg azokat a fránya féltékeny gondolatokat. Ha te is állandóan rettegsz attól, hogy elveszíted a párodat, és nélküle teljesen üresnek éreznéd magad, mintha nem lenne értelme az életnek, akkor itt az ideje, hogy tudatosabban ellenőrizd, mennyire szabad hinned a saját félelmeidnek.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign