Jump to content

Ezeket a mondatokat kerüld el ha mentális beteggel beszélsz

2019. 04. 22. 15:27

A szerencsésebbek számára a depresszió nehezen értelmezhető jelenség. Sokan szeretnék azt hinni, hogy ez csak egy bal lábbal indított nap, amin pár poénnal vagy bátorítónak gondolt mondattal átsegíthetik barátjukat, szerettüket. Sajnos ez ennél sokkal összetettebb.

A szakemberek számára is sokszor fejtörést okozó depresszió nem egy egyszerű rosszkedv, amin könnyedén túl lehet lendülni. A környezet sokszor nem érti a depresszióban szenvedő embert, aki pedig igencsak sérülékeny. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mivel próbálunk segíteni, ösztönzőleg hatni. Ezeket ne mondd egy depressziósnak, ha valóban segíteni szeretnél rajta:

Lehetnél sokkal rosszabb helyzetben is

Az, hogy rávilágítunk, mennyivel rosszabb is lehetne, valószínűleg csak fokozzuk a szorongást. Ráadásul ettől nem igazán lehet felvidulni sem, hiszen a nyomott hangulat, a magányosság érzése ugyanúgy marad.

Mosolyogj, és gondolkodj pozitívan!

A pozitív gondolkodás és a mosolygás is jó, de egy depresszióson valószínűleg ez nem sokat segít. Főleg mert ez egy, a külvilágnak szóló látszatmosolygás lenne. Annak meg nem sok értelme van.

Hiszen mindened megvan, ne légy elégedetlen!

A depresszió egy túl hatalmas erő, ami magával ránt. Ez nem jelenti azt, hogy az illető ne lenne hálás a szép életéért, a szeretteiért vagy a javakért, amik körbeveszik.

Csak gubbasztasz itt, kezdj el sportolni, az segít!

A sport, a futás ténylegesen stresszoldó, és feszültséglevezető hatású. Egészségünk szempontjából mindenképpen be kell iktatni heti 3-4 napot, amikor mozgékonyan teszünk érte. Egy depressziósnak akár kivitelezhetetlen vállalásnak tűnik, hogy kimozduljon és egyedül nekiinduljon a futásköröknek. Tartsunk vele mi is, együtt hátha könnyebb.

Szedd össze magad!

A leggyakrabban elhangzó, már nagy valószínűséggel indulatosabb felhanggal elmondott mondat, amit egy depressziós kaphat. Pedig alapvetően ez egy nagy semmi, nemhogy segítség. Annak kifejezése, hogy nem akarunk tudomást venni a másik problémájáról, mert számunkra értelmezhetetlen, így nem is létezik. Csak nyafogás.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign