Jump to content

Űzd el a stresszt sportolással

2019. 04. 20. 11:50

Ezekkel az edzésekkel olvad a legjobban a zsír és a stressz.

A mozgás nemcsak a fogyókúra során hasznos, de elengedhetetlen az egészséges, teljes élethez is. Persze, ehhez nem kell naponta órákat tölteni edzőteremben, már egy kis sétálás vagy fél óra kocogás is sokat segíthet, hogy az ember megszabaduljon a napi stressztől.

A mozgás ugyanis csökkenti az ember kortizol-, vagyis stresszhormonszintjét, mellette pedig feltölt energiával, és növeli a szerotoninszintet, így a segítségével sikerrel lehet küzdeni a szorongás és a depresszió ellen. Ha ez még nem lenne elég, a sportolás endorfint, boldogsághormont is termel. Bármilyen mozgásformát választasz is, ezek a hatások ugyanúgy érvényesülnek, de azért van néhány sport, mely alkalmasabb a stresszlevezetésre, mint a többi.

Futás

Nem sok jobb stresszlevezető edzés van, mint a futás, mely lényegében mozgó meditációként szolgál. Ha az ember egyedül űzi, egy fülhallgatóval és egy lejátszási listával teljesen ki lehet zárni a külvilágot. Sokan ugyanilyen pihentetőnek találják a csoportos edzéseket is, amikor együtt kocoghatnak a barátaikkal.

A futás csökkenti a krónikus stressz negatív hatását a hipokampuszban, mely a tanulásért és a memóriáért felelős agyterület. A hipokampuszban akkor ideális az emlékalkotás és -előhívás, amikor a szinapszisok erősek. A hosszú időn át tartó stressz gyengíti ezeket a szinapszisokat, ami végül emlékezetromláshoz is vezethet. Egy tanulmány azt találta, hogy a stressz mellett végzett futásnak köszönhetően az emlékfeldolgozás normális marad.

Jóga

Nem meglepő, hogy a jóga is szerepel ezen a listán, de valóban ez az egyik leghatékonyabb stresszcsökkentő mozgás. Több tanulmány is foglalkozott már vele, hogy a jóga hatékony segítség a stresszkezelésben. Egy 16 hetes kísérlet például azt mutatta, hogy a naponta jógázó csoportnak sokkal kisebb lett a stresszérzete, mint a kontrollcsapatnak. A statikus pózok, légzőgyakorlatok és meditációs technikák csökkentik a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ami javítja a közérzetet.

Zumba

A Zumba a tánc egy formája, olyan keringésserkentő mozgásforma, mely segít javítani a közérzetet és az energiaszintet, mivel olyan stresszcsökkentő hormonok kiválasztását támogatja, mint amilyen a norepinefrin, a szerotonin vagy a dopamin. Az aktív mozgásnak köszönhetően endorfin is termelődik, mely segít elnyomni az olyan stresszkeltő hormonok hatását, mint amilyen a kortizol vagy az adrenalin. Emellett a tánc az önkifejezés egy formája is, úgyhogy nemcsak ellazít, de közben segít jobb kapcsolatot kiépíteni önmagunkkal.

Kick-box

Mind a bokszolás, mind a kick-box komoly segítséget jelenthet a stresszcsökkentésben. Bár a küzdősportokat sokan vádolják azzal, hogy erőszakossá teszik az embert, egy 2014-es japán tanulmány azt találta, hogy a boksz-fitnesz program után jelentősen csökkent a résztvevők szorongása, depressziója, dühe és zavartsága. Ez az endorfintermelő, izzasztó edzés nemcsak a kalóriaégetésben, de a feszültséglevezetésben is segít.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign