Jump to content

Elkerülhetetlen témák

2019. 03. 05. 14:48

Ezek átbeszélése nélkül könnyedén eltávolodnak a felek, és tönkremegy a kapcsolat.

Az őszinte és nyílt kommunikáció a párkapcsolatok alappillére kellene, hogy legyen. Enélkül ugyanis nem lesz kellően szoros a viszony, a felek eltávolodnak egymástól, gyengül a szerelem, az intimitás, és egyre több lesz a veszekedés, egyre több probléma és nehézség üti majd fel a fejét.

Nem elég azonban, ha a pár tagjai csupán a mindennapjaikat, a velük történteket osztják meg egymással, hanem ennél mélyebb témákat is kell érinteniük. Ezekről sokan nem beszélnek, mert kellemetlennek érzik őket, vagy nem akarnak sebezhetővé válni általuk, pedig a boldog, tartós kapcsolathoz igenis szükséges megtárgyalni őket: a pszichológusok szerint a következőkről minden szerelmesnek rendszeresen beszélgetnie kellene.

Az érzelmekről kitálalni sokaknak nehéz, ám egy kapcsolatban muszáj beszámolni róluk a másiknak. Az esetleges negatív érzések ugyanis hosszú távon még inkább erősödnek, ha nem beszélik át őket a felek, ez pedig a szerelem gyengüléséhez és viták kialakulásához vezethet. Ezért érdemes minél hamarabb elmondani azt, ha valakit bánt valami, vagy rosszul esett neki párja viselkedése. Így megelőzhető lesz az, hogy szép csendben belülről őrölje fel a viszonyukat.

Melissa Snow párkapcsolati coach szerint a feleket aggasztó félelmekről, bizonytalanságokról is be kell számolni. Bár ezzel úgy érezhetik, hogy sebezhetőbbé válnak, valójában ez a fajta megnyílás segít megteremteni a bizalmat, biztonságot és a szoros viszonyt a kapcsolatban. Természetesen a szakértő szerint sem arról van szó, hogy az első hetekben kötelező minden hasonlóról mesélni, hanem arról, hogy egy stabilabb, tartósabb kapcsolatban nélkülözhetetlen.

Mackenzie Riel szexszakértő szerint sokan félnek attól, hogy megosszák szexuális vágyaikat a másikkal, mert egyrészt kissé szégyenlősek, másrészt pedig tartanak attól, mit szól hozzá a partner. De egy kapcsolat akkor lehet csak igazán hosszú, boldog és kielégítő, ha a szex is jó: ehhez pedig szükség van a fantáziák megosztására. Ha viszont a másik valamelyiket határozottan elutasítja, és nem szeretne belemenni, érdemes átbeszélni a lehetséges alternatívákat is.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)