Jump to content

Fejleszd az empátiádat

2018. 11. 05. 23:10

A mindennapokban is könnyen alkalmazhatóak a pszichológus módszerei.

Sokan úgy tartják, az empátia adományát az élet nem túl bőkezűen osztogatja, ezért az vagy valakivel született, vagy sem. Szerencsére a helyzet nem ennyire tragikus, hiszen bárki fejlesztheti.

Gyakran összetévesztik a szánalommal vagy a kedvességgel, pedig valójában másról van szó. Az empátia egy olyan képesség, mellyel mások cipőjébe bújhatsz, hogy megismerd világszemléletüket, és azonosulj érzéseikkel. Roman Krznaric, a népszerű filozófus, akit az empátia nagykövetének is neveznek, felfedte azt az öt tippet, mely tökélyre fejlesztheti a beleérző képességet.

Krznaric szerint a beleérző képesség akár a fotelból is fejleszthető: pszichológiai tanulmányok bizonyítják, hogy akik sokat olvasnak - kiváltképp szépirodalmi regényeket -, könnyebben beleképzelik magukat olyan emberek helyzetébe, akik egyébként távol állnak tőlük. Elvégre a könyvek hasábjait lapozgatva az ember szinte belebújik mások bőrébe. Hogy megkönnyítse az empatikus könyvek keresését, a filozófus létrehozott egy empátiakönyvtárat, ahová összegyűjtötte a szerinte leghatásosabb műveket.

Ha valaki ódzkodik is attól, hogy idegenekkel szóba elegyedjen, a szakértő úgy véli, hetente legalább egyszer megéri bátornak lenni, és gyakorolni a társalgást. Krznaric a kíváncsiságra alapozza elméletét, mely szerinte szorosan összefügg az empátiával: ha tőled eltérő emberekkel beszélgetsz, bepillantást nyerhetsz az életükbe, ami egyrészt gazdagítja emberismereted, másrészt segít leküzdeni az előítéleteket, melyeket a megjelenéshez vagy a beszédhez társítasz.

Átélni mások életét

A beleérző képesség fejlesztéséhez érdemes kipróbálni az "empatikus átélést", magyarán a gyakorlatban is "felpróbálni" mások életét, mondjuk azáltal, hogy havonta egy hétvégét önkéntes munkával töltesz. A filozófus a híres angol író, George Orwell példáját említi inspiráció gyanánt: Orwell, miután teljesítette szolgálatát a brit birodalmi rendőrségnél az 1920-as években, elhatározta, hogy visszatér Angliába, és közelebbről megnézi, hogyan élnek a társadalom peremére taszított személyek. Ezért kopott gúnyát és ócska cipőt húzott, majd elvegyült az észak-londoni koldusok között. Tapasztalatai nyomán született a Csavargóként Párizsban, Londonban című műve, melyben Orwell részletesen leírja, hogy a történtek mennyire megváltoztatták életfelfogását és az emberi kapcsolatait.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign