Jump to content

A baba első mosolya

2018. 10. 05. 16:05

Az első mosolyok nemcsak örömteliek, de lényeges lépést is jelentenek a baba fejlődésében.

Csodálatos és emlékezetes a pillanat, amikor a babák először mosolyognak. Nem véletlenül várja minden szülő olyan türelmetlenül. Az első tudatos mosoly a baba társas fejlődésében is nagy mérföldkő.

Azt, hogy tudatos mosoly, nem véletlenül kell hangsúlyozni, hiszen a babák már az anya pocakjában is mosolyognak olykor, mint azt sok, jókor elkapott 3D-ultrahangkép is megmutatja. Az újszülöttek is el-elmosolyodnak, ezeket reflexmosolyoknak nevezzük, de a társas fejlődésben az a mosoly mérvadó, amelyik mögött már reakció, tartalom bújik meg.

A baba első tudatos mosolya érzelmi, szociális fejlődésének jele, emellett fizikai fejlődésének is a mutatója, mivel tisztuló látására utal. A baba már képes felismerni a körülötte lévők arcát. Idegrendszerének fejlődéséről ad tanúbizonyságot, hogy már maga is meg tudja különböztetni a reflexszerű mosolyt a szándékostól, és, akiket felismer, azokkal így képes kommunikálni, és felismeri, hogy a mosolyért pozitív reakciót kap.

A reflexmosolyok a baba két hónapos koráig vannak jelen. Ettől az időtől lehet arra számítani, hogy az első direkt mosoly bekövetkezik, valamikor a 6-12 hetes kor közötti periódusban. A reflexmosolyt a nem reflexmosolytól az időtartama különbözteti meg, valamint az, hogy az igazi mosoly valamire - például a szülők arcának látványára - adott reakció lesz.

A szülők hajlamosak túlaggódni a dolgokat, így az is aggasztó lehet számukra, ha a baba igazi mosolya hétről hétre csak várat magára. Nem kell rögtön pánikba esni, inkább igyekezni kell segíteni a babát a folyamatban, türelemmel, nem túlzásba víve a dolgot.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign