Jump to content

Ne kérj mindenért elnézést

2018. 09. 19. 19:44
Ülsz egy megbeszélésen, ahol az egyik férfi munkatársad magabiztosan sorolja a cég eredményeit. Tudod, hogy téved, de mielőtt a többiek előtt kijavítanád a hibáit, elnézést kérsz. Ismerős helyzet? Előfordult már veled is?
 

Kutatások szerint a nők gyakrabban kérnek bocsánatot, mint a férfiak – pedig nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb mód arra, hogy érvényesüljenek akár otthon, akár a munkahelyükön. Ha egy gyerek bocsánatot kér, ez jelentheti azt, hogy empatikus, és erős szociális képességei vannak, ugyanakkor ha mindezt túlzásba viszi, az komoly önértékelési problémákhoz vezethet. Ha egy lány minden mondatát azzal kezdi, hogy „elnézést, de…” vagy „lehet, hogy tévedek, de…”, azért teszi mindezt, mert ez az udvarias viselkedés, amit megtanult. Eközben viszont sok esetben ellentétes hatást ér el, és kevésbé figyelünk majd arra, amit mondani fog. „Ez azt üzeni, hogy nem vagyok elég magabiztos abban, amit mondani akarok, vagy abban, hogy egyáltalán elmondatom-e” – mondja dr. Rachel Busman klinikai szakpszichológus. Mi okozza akkor mégis, hogy a lányok hajlamosabbak elnézést kérni, és mit tudnak tenni a szüleik, hogy ezen segítsenek?

Legyél magabiztos, de ne bízd el magad!

A felnőtté válás során a lányoknak nagyon sok egymásnak ellentmondó elvárásnak kell megfelelniük annak érdekében, hogy jól viselkedjenek. A kamaszkor a leválás, az önállósodás legfontosabb időszaka, ekkor lesznek igazán egyéniségek a gyerekekből. A fiúktól sokkal több olyan készséget várunk el, amik ehhez a folyamathoz hozzásegítik őket, mint például a magabiztosság, az önbizalom, a kifejezőkészség vagy az, hogy ragaszkodjanak a saját elképzeléseikhez. Már egészen fiatal kortól kezdve a fiúkat arra bátorítjuk, hogy legyenek célratörőek, versenyezzenek egymással, akár egy játékról van szó, vagy a fára mászásról.

A lányokkal szemben sokkal árnyaltabb és összetettebb elvárásaink vannak. Bár szavak szintjén nekik is azt mondjuk, hogy legyenek célratörőek, okosak és sikeresek, de a gyakorlatban feltételeket is szabunk ehhez:

  • Legyen önbizalmad, de ne legyél beképzelt!
  • Legyél okos, de ne tudálékos!
  • Legyél magabiztos, de csak ha nem bántasz meg másokat ezzel!

Most én kérjek elnézést?

Ezeket az egymásnak sokszor ellentmondó elvárásokat azért támasztjuk a lányokkal szemben, mert alapvetően a társadalom a lányokat és nőket empatikusnak, másokkal törődőnek, akár önfeláldozónak szereti látni, akik mindig figyelnek arra, hogy tetteik milyen hatással vannak a környezetükre. Egy 2010-es kutatás szerint a nők sokkal többször érezték egy adott időszakban, hogy bántóan viselkedtek, éppen ezért sokkal többször kértek elnézést is, mint a férfiak. Ez a fajta empátia megnehezíti az olyan, sikerrel kapcsolatos érzések átélését is, mint a győzelem vagy éppen a versengés. Ha egy fiú megnyer egy játékot, sokkal kevésbé törődik azzal, hogy ez hogyan érinti a többi gyereket, míg ezzel szemben egy lány amellett, hogy örül a győzelemnek, hajlamos lekicsinyelni a teljesítményt annak érdekében, hogy a többi gyerek ne ítélje őt el.

A te lányod is hajlamos ezekre?

Túl sokszor kér bocsánatot: azért is elnézést kér, amikor nem csinált semmit, például rögtön elnézést kér a pincértől, ha még nem tudja, mit rendeljen.

Azzal kezdődik a mondata, hogy elnézést: ha bocsánatkéréssel kezdi a beszélgetést, azzal könnyen hitelteleníti is annak tartalmát.

Kertelés: indirekt formája a bocsánatkérésnek, amikor a gyerek ahelyett, hogy közvetlenül elmondaná, mit szeretne, túl sokat árnyal rajta. Ez szintén önbizalomhiányról árulkodhat.

Mit tehetsz azért, hogy a lányod magabiztosabb legyen?

Figyelj rá, hogyan beszélsz!

Az első és legfontosabb dolog, amire a szülők figyelhetnek, az a saját beszédük. A gyerekek remek utánzók, ha azt hallják, hogy a szüleik is túl sokszor kérnek elnézést, akkor sokkal hajlamosabbak rá, hogy maguk is ezt a mintát kövessék. Ha figyelsz rá, te hogyan beszélsz, azzal elősegítheted, hogy a gyereked magabiztossá váljon.

Jutalmazd, ha közvetlen!

Az egyik oka annak, amiért a lányok nem beszélnek egyenesen, vagy állandóan elnézést kérnek, hogy azt tanulták, ez az udvarias viselkedés. Bár mindkét nem képviselőit arra tanítjuk, hogy figyeljenek oda a viselkedésükre, erősebb elvárásokat támasztunk a lányokkal szemben. Ahelyett, hogy az udvariasságot kéred mindig számon a lányodon, segíts neki, hogy elhagyja a felesleges bocsánatkéréseket, és határozottan lépjen fel. Ha kell, javasolj neki alternatív válaszokat egy-egy helyzetre, például:

Indirekt válasz: Elnézést, talán tudok segíteni.

Direkt válasz: Tudom, hogyan kell ezt megoldani, szeretné, ha megmutatnám önnek?

A közvetlen válasz udvarias, de közben azt is megmutatja, hogy a kamasz elég magabiztos, és tisztában van a képességeivel.

Tök oké, ha nem értünk mindenben egyet

Egy másik ok, ami miatt a lányok elnézést kérnek, hogy igyekeznek elkerülni az olyan helyzeteket, amik konfliktushoz vezetnek. Félelmetes lehet számukra felvállalni a véleményüket, amit mások esetleg nem kedvelnek, de azzal, ha megtanulnak vitázni, sokkal rugalmasabb felnőttekké válnak.

Ha elnézést kérsz, azt gondold komolyan!

Természetesen nem minden bocsánatkérés felesleges, de fontos, hogy felismerjük a különbséget azok között a helyzetek között, amikor tényleg fontos bocsánatot kérnünk, és aközött, amikor csak megszokásból tesszük ezt. Amikor a lányod elnézést kér, kérdezd meg tőle, hogy miért? Ha segítesz a lányodnak, hogy elhagyja a felesleges bocsánatkéréseket, és sokkal közvetlenebb módon fejezze ki, hogy mire van szüksége, nagyon sokat segítsz neki abban, hogy később elérje a céljait. Mindegy, hogy kivel beszél – barátokkal, tanárokkal, munkatársakkal, vagy akár a saját cégét vezetve –, ha tudja, hogyan beszéljen magabiztosan, azt az üzenetet közvetíti, hogy büszke a képességeire, és ezeket nyíltan ki is fejezi. És egyáltalán nincs mit sajnálnia ezen.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign