Jump to content

Az alvászavar nem játék

2018. 08. 31. 11:11

Ha rosszul alszol, az egyszerű fáradtságnál sokkal nagyobb baj is fenyeget. A depresszió okozója is lehet.

Az alvászavar, az éjszakai álmatlanság, a rossz álmok megkeserítik az ember életét, de akár további súlyos betegségeket is generálhatnak - nem véletlen, hogy a tudomány számára állandó kutatási területet jelentenek. Nemrégiben a rossz alvásminőség és a depresszió közötti neurológiai kapcsolatot térképezték fel.

Az már régóta ismert tény, hogy az alvászavar növelheti a depresszió és más mentális zavarok kialakulásának kockázatát, és erősíti azok tüneteit, most pedig a probléma mikéntjét is megválaszolták. A tanulmányt a JAMA Psychiatry című szaklapban publikálták.

A kutatásban 9735 depresszióval küzdő ember adatait vizsgálták meg, különös tekintettel az agyi aktivitás és a zavart alvás összefüggéseire. 

Az adatok tanúsága szerint alvászavar esetén a rövid távú memóriáért felelős dorzolaterális prefrontális kéreg, az önmagukról alkotott gondolatokért felelős precuneus és a negatív érzelmekkel kapcsolatban álló laterális orbito-frontális kéreg között alakul ki kapcsolat, ami a depresszió okozója lehet.

 
(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign