Jump to content

A lombik hatása a házasságra

2018. 08. 02. 12:21

Ha a házassági szakítópróba olimpiai versenyszám lenne, a lombikprogram garantáltan éremesélyesként indulna. Hiába az érintettek szakszerű felkészítése, hiába a támogató közeg, a párok ijesztően nagy hányada előbb-utóbb a bontóperes tárgyaláson találja magát. Azok is, akik szerencsések voltak.

A lombikprogram magánügy. Két ember magánügye. A megtermékenyítésre váró nőé, és a megtermékenyítést „végző” orvosé. Ebben a folyamatban a férfiakat lefokozzák. Mellékszereplők lettek a saját történetükben. Talán ez a fő oka annak, hogy nagyon sok pár útja – előbb vagy utóbb – a meddőségi centrumból a bontóperes tárgyalásra vezet.

Nincsenek pontos statisztikák arról, hogy vajon hány százalék végződik szakítással. Meglehet, ha lennének ilyen statisztikák, azt megismerve, sokan meggondolnák magukat. Noha nincsenek adatok, azt a párterapeuták beszámolóiból tudni lehet, hogy nemcsak a kudarcba fulladt próbálkozókra vár ez a sors. A válási rizikó hatványozódik minden „lombikos” párnál.

Programozott élet

A lombikprogram lényege: a számolás. A párok az első naptól kezdve számokba fojtva élik a mindennapjaikat. Pontosan ki kell számolni a termékeny napokat, statisztikát vezetni az aktuális hőmérsékletről, ennek alapján kikalkulálni a „legesélyesebb” órákat és még hosszasan sorolhatnánk…

Ez a – nevezzük nevén – módosult, jelentősen beszűkült tudatállapot önmagában is szorongáskeltő. Kapcsolat legyen a talpán, amelyet nem ingat meg ez a folyamatos esélylatolgatás! Akárcsak egy sportversenyen, a párok folyton-folyvást a „kijelzőt” figyelik. Nem véletlen, hogy sok lombikos nemes egyszerűséggel csak „akadálypályának” nevezi a procedúrát.

 

Aligha meglepő tehát, hogy a próbálkozók egy speciális „teljesítménykényszerként” élik meg ezt a gyakran évekig tartó időszakot. Az is viszonylag természetes és általános, hogy ez az amúgy eleinte konkrét helyzetekben megjelenő rossz érzés egy idő után – ronda szakkifejezéssel élve – „generalizált szorongássá” növi ki magát. Ennek a legfőbb jellemzője, hogy közvetlenül nem kapcsolódik bizonyos élethelyzetekhez, hanem állandóan jelen van, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással megkeserítve az érintettek mindennapjait.

Megfigyelhető, hogy ez az általános szorongás a lombikprogramot követően sem múlik el. Azoknál a pároknál, akiknél sikeres volt az eljárás, a várandósság idejére, majd a szülés utáni időszakra húzódhat át ez a kellemetlen és igencsak romboló lelki állapot. Ám a „gyerektelenül” maradt résztvevők sem szabadulnak egykönnyen. A pszichológusok szerint a szorongásos problémák hátterében gyakran „felbukkan” egy korábbi, mesterséges megtermékenyítésben való részvétel. Nemtől és kortól függetlenül.

Női szakasz

A meddőségi centrumok honlapjai önmagukért beszélnek. Csak figyelmesen kell tudni olvasni a sorok között. Általában minden van ott, amiről a laikusok joggal hiszik, hogy fontos: leírások, rajzok, diagramok, sőt még élménybeszámolók (blogok) is. Valami azonban a legtöbb helyen hiányzik. Pontosabban valaki: a férfi. Ők valahogy lemaradtak ezekről a tájékoztatókról. A férfiakra ezúttal „említésre sem méltó” statisztaszerepet osztottak. Beleszólási joguktól látványosan megfosztva.  

(Forrás: nlcafe.hu, Illusztráció: Thinkstock)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign