Jump to content

Hyposzexualitás? Mi az?

2018. 06. 13. 20:29

A hyposzexualitás igen gyakori probléma, mégis kevesen ismerik a fogalmát.

Egyre többször tűnik fel mostanában a hyposzexualitás fogalma, mely elsőre szokatlanul hangozhat, pedig igen gyakori jelenség. Sokan az aszexualitással azonosítják, ám valójában több fontos részletben is eltér tőle. De, hogy pontosan mit is jelent, miben nyilvánul meg, és melyek azok az okok, amelyek miatt kialakulhat? Most mindent megtudhatsz róla.

A szakértők a hyposzexualitás fogalmát egy olyan állapotra használják, melynek során hosszabb időre nagymértékben csökken a libidó, szinte megszűnik a vágy, és emiatt az együttlétek is kimaradnak vagy megritkulnak. Az aszexualitás viszont azt jelenti, hogy valaki egyáltalán nem érez szexuális vonzalmat senki iránt, ezért is különbözik teljesen a két fogalom: előbbi egy zavar, egy diagnózis, utóbbi pedig egy ugyanolyan orientáltság, mint mondjuk a heteroszexualitás.

A hyposzexualitással küzdők gyakran tapasztalnak idegességet, szomorúságot és szorongást, ez pedig további problémákhoz, például orgazmusképtelenséghez, fájdalmas együttléthez vezethet. Mindezek komoly gondokat okoznak a párkapcsolatokban is. Szinte nincs olyan nő, aki életében ne tapasztalna meg hasonló állapotot, ám, amennyiben az tartóssá válik, fontos tenni ellene. Enyhébb esetekben előfordul, hogy a drasztikus életmódváltás, a sport, a jóga vagy a folyamatos stressz csökkentése és egy-egy hosszabb kikapcsolódás segíthet a problémán. Ha ezek után sem történik változás, vagy már régóta áll fenn a jelenség, mindenképp érdemes pszichológushoz fordulni, aki feltárhatja a háttérben húzódó okokat, és megtalálja a legmegfelelőbb megoldást.

Számtalan oka lehet a kialakulásának, többek közt bizonyos gyógyszerek, mentális, érzelmi vagy párkapcsolati problémák, depresszió, tartós kialvatlanság vagy alváshiány, de az alkoholizmus mellékhatásaként is létrejöhet. Gyakran jelentkezik azonban a szexuális életüket nemrég megkezdő fiatal nőknél is, mert előfordul, hogy a psziché nem bír feldolgozni ennyi érzelmi és fizikai stresszt hirtelen, és így reagál a változásokra. Ebben az esetben viszont néhány hét vagy hónap után szinte mindig magától elmúlik.

(Forrás: femina.hu / fotó: GettyImagesHungary)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign