Jump to content

Bőrtünetek, melyek durva vitaminhiányra utalnak

2017. 10. 19. 18:12

Ősszel sokak szervezete nehezen viseli az időjárás változását, és az immunrendszer is hajlamos ilyenkor legyengülni. Ráadásul az egyre kevesebb napsütésnek és az egyre hosszabbodó sötétségnek köszönhetően a D-vitamin bevitele is jócskán megcsappan.

A testnek ebben az időszakban még több vitaminra lenne szüksége, ha viszont ezt nem kapja meg, kellemetlen tünetekkel jelzi. De nemcsak a fáradtság, a levertség vagy a betegségek lehetnek ennek a következményei, hanem a külsődön megjelenő elváltozások is.

A vitaminhiány ugyanis a hajon, a körmökön és a bőrön is megmutatkozik, azonban igen kevesen ismerik fel a tünetek alapján, hogy erről van szó. Pedig fontos lenne, mert a nem megfelelő vitaminbevitel hosszútávon még komolyabb károkat okoz a szervezetben. Érdemes például intő jelként venni a bőr szárazságát, a viszketést, de rengeteg olyan további, apró jele is akad, melyet sokan csak átmeneti, jelentéktelen problémának titulálnak. 

C-vitamin-hiány esetén a bőrön kisebb bevérzések jelenhetnek meg bármiféle ok nélkül, mert az érfalak rendkívül gyengévé és sérülékennyé válnak. Ha nem akarnak begyógyulni a sebek a szokásos idő alatt, hanem sokkal tovább tart, mire elmúlnak, az is C-vitamin-hiány jele lehet. A vas hiánya hosszútávon vérszegénységhez vezet, de kezdeti tünetei is vannak, mint például a túlzottan sápadt, kissé átlátszónak tűnő bőr. Az A-vitamin hiánya a bőr súlyos szárazságát és durva tapintásúvá válását okozhatja.De pattanások megjelenéséhez és pszoriázis kialakulásához is vezethet, ha nem kap elég A-vitamint a szervezet. Ha nincs megfelelő mennyiségű B2-vitamin a szervezetben, az száraz ajkakhoz és a szájzug kirepedezéséhez vezethet. A B6-vitamin hiánya pedig az orr környéki bőr kipirosodásával és hámlásával jár együtt. 

(Forrás: femina.hu)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign