Jump to content

Pattanásnak tűnhet, de tilos nyomkodni

2017. 09. 07. 21:45

Rengeteg olyan bőrelváltozás létezik, amit a legtöbben jelentéktelen, múló problémának titulálnak, vagy éppen összetévesztenek egy pattanással, pedig fontos lenne felismerni, hogy valójában miről van szó.

Ezek közé tartozik például a milium és az atheroma, aminek a nyomkodása, illetve kezeletlenül hagyása egy idő után sebészkés beavatkozását is szükségessé teszi, de ilyen a kevesek által ismert furunkulus is.

Mi is a furunkulus?

A furunkulus a szőrtüszőgyulladás egy fajtája, azonban annál jóval súlyosabb, mivel ez a legmélyebb bőrrétegekben jön létre. A szőrtüsző, illetve az azt körülvevő szövetek gennyes gyulladását jelenti, és általában fájdalommal is jár. Leggyakrabban az arcon, a tarkón, a nemi szerven, de más, szőrrel borított testrészeken is bárhol létrejöhet.

A fájdalmas csomókat legtöbbször baktériumok - főleg a Staphylococcus - okozzák, amik például a borotválás során kerülnek a bőr alá, de az immunrendszer legyengülése, a szűk ruha dörzsölése, a nem megfelelő tisztálkodás, a cukorbetegség és a veseelégtelenség is hajlamosító tényezők lehetnek.

Ezért tilos nyomkodni

Először leginkább csak kipirosodott bőr és apró duzzanat jelzi a kialakulását, de hamar fájdalmassá válik a csomó, sőt, ritkább esetben akár három-öt centi nagyságúra is megnőhet. Kisebb méretben vagy a megjelenés kezdetén azonban szinte teljesen úgy fest, mint egy pattanás, ezért könnyű összekeverni őket, pedig nem szabadna.

Ha ugyanis megpróbálod nyomkodni, akkor egyrészt még jobban begyullad, másrészt pedig a benne található kórokozók továbbterjedhetnek a vérárammal, és akár még az agyba is eljuthatnak. Ha ez megtörténik, vérrögök kialakulását okozzák, amik agyi trombózist is eredményezhetnek. Ezért nem szabad hozzányúlni a furunkulushoz, hanem mindenképpen bőrgyógyászhoz kell vele fordulni, aki krémmel vagy antibiotikummal kezeli, súlyosabb esetben pedig sebészeti beavatkozás mellett is dönthet.

(Forrás: femina.hu)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign