Jump to content

Miért olyan fontos a lezárás egy kapcsolatban?

2017. 06. 10. 11:35

Amikor szakításra kerül a sor, eleinte persze mindig nagyon rossz. Az idő csak úgy vánszorog, semmihez sincs kedved, éjjel nem tudsz aludni... Aztán szépen lassan elkezded túltenni magad a történteken, hagyod, hogy felejts, és előbb-utóbb eljutsz arra a pontra, amikor ki tudod mondani: lezártam. De mi van akkor, ha a lezárást valamiért nem kapod meg? Na, ilyenkor jön rá az ember, hogy ez valójában mennyire kulcsfontosságú a továbblépésben.

Egy párkapcsolat lezárásának szakaszait mindenki jól ismeri már.

Először jön a tagadás, aztán a düh, az egyezkedés, a depresszió és végül az elfogadás. Ez az öt lépés nem csak egy szakításnál, hanem halálesettel kapcsolatban is fellép, a pszichológiában pedig a jól ismert Kübler-Ross modellként híresült el. Ahhoz, hogy egy szakítás után fel tudj erősödni, és végre továbblépni, végig kell menned mind az öt folyamaton.

Egy ideális esetben ez sikerül is – már amennyire persze egy szakítás lehet ideális. A megfelelő szituáció úgy néz ki, hogy találkozol az exeddel, beszéltek, és tőle megkapod a lezárást. Elmondja, miért érzi úgy, hogy már nincs közös jövőtök, és megérted, mi miért történik. Ahogy említettem, egy ideális esetben. Mert sajnos rengeteg alkalommal találkozhatsz te is olyannal (akár saját bőrödön tapasztalod meg, akár egy barátnő meséli), hogy a srác egyik nap még ott van, a másik nap pedig felszívódik.

Nem ad magyarázatot, egyszerűen csak nem ír vissza, ha mégis, azt félvállról, érdeklődés nélkül, míg nem teljesen megszűnik a kontakt. Persze ilyenkor azt mondja mindenki, hogy egy ilyen emberért kár búslakodni, mert még arra sem volt bátorsága, hogy szemtől szemben őszinte legyen. És bár te is tudod, hogy így van, attól még azon kapod magad, hogy valamiért nem tudsz továbblépni.

Az ok egyszerű: nem az iránta érzett szerelem és nem is az együtt átélt élmények miatt, hanem azért, mert nem kaptad meg a lezárást. Nem tudod, mi történt, nem kaptál választ, és kicsit olyan, mintha még várnád, hogy valami történjen. Mert nem érhet véget így, magyarázat nélkül!

Ha viszont mégis ez történik, az többféle dolgot is magával hozhat. Az elutasítás érzése akár azután is mély nyomot hagyhat, hogy már megismertél valaki mást. Félhetsz attól, hogy hasonló helyzetben találod magad a jövőben, hiszen nincs garancia arra, hogy ami megtörtént egyszer, ne történhetne meg ismét. Ezért aztán inkább visszafogod az érzéseidet, nem adod bele magad a kapcsolatba, ami, valljuk be, sosem vezet igazi boldogsághoz.

De akár az is megtörténhet emiatt, hogy egyszerűen hónapok telnek el, és nem tudsz továbblépni. Mert még benned van, hogy visszatér hozzád az a férfi, és mindent folytathattok onnan, ahol abbahagytátok. Egy ilyen helyzetben tehát a legkorrektebb lépés az, ha az exed elmondja, miért nem szeretne már veled lenni. Ha viszont erre semmi lehetőség, és a lezárás hiánya miatt még mindig úgy érzed, hogy egyszerűen nem tudsz másokkal ismerkedni, neked kell megtenni az első lépéseket.

 

(Forrás: bien.hu / kép: pinterest)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign