Jump to content

Megcsaltak? Így nyerd vissza a hited!

2016. 02. 12. 11:01

Néhányszor már szót ejtettünk a megcsalás témaköréről, kiveséztük, hogy miként lehet odáig eljutni, hogyan lehet kezelni, mi lehet a következő lépés, ám eddig nem foglalkoztunk azzal a lelki töréssel, amit egy megcsalás okoz.

Fáj a lelkünk... de miért is? Természetesen a botrány, és amennyiben azt szakítás követi, már önmagában is komoly stressz helyzetet eredményez, ám ekkor még nem is szoktunk arra gondolni, hogy vajon a későbbiekben milyen hatással lesz ez a történet az egónkra. Ilyenkor általában a düh, és a másik hibáztatása zajlik, utáljuk őt azért, amit tett, és bár feltesszük a nagy kérdés, hogy ,,de miért?", igazából a legritkább esetben gondoljuk azt, hogy saját magunk is tettünk azért, hogy félre menjen szerelmünk. Ám már ekkor az agyban el kezd motoszkálni valami, ami azt súgja: te vagy érte a hibás. Megfigyelhető, hogy néhány hét elteltével, akármilyen hangulatban történt is az elválás, valami fordul a megcsalt félben, és elhiteti magával, hogy nem csak része volt benne, hanem egyenesen ő tehet róla, hogy máshoz fordult örömökért a kedvese. Ilyenkor ugyanis felszínre tör a tudatalattiban már régóta meglévő gondolat, és semmilyen észérvvel nem lehet meggyőzni az illetőt az ellenkezőjéről. És ilyenkor jön a dráma: hiszen már nem az fáj, ami történt, hanem az, hogy hirtelen sokkal kevesebbnek látja magát az ember, és elhiszi, hogy ő ezt megérdemelte. Pedig nem. Egy ilyen történetben sosem csak az egyik fél a felelős!

Túlélés kipipálva, de akkor most mi következik? Bizony néhány hónap elteltével az ember újra vissz*rázódik a régi kerékvágásba, aminek része az ismerkedés. Sok esetben előfordul, hogy eleinte azon kapja magát a korábban megcsalt fél, hogy senkivel nem tud igazán felszabadult lenni. Ilyenkor még ráfogja a rossz napjaira, heteire, ám amikor ez már hosszabban elnyúlik, akkor kezdi idegesíteni az ügy. Ekkor történik meg, hogy belevág olyan kapcsolatba is, ami igazából még mindig nem a legmeggyőzőbb, ám úgy van vele az illető, hogy majd lesz ez jobb is. És aztán hirtelen beugrik: nem bízik az újdonsült párjában. Folyton azon jár az esze, hogy újra megtörténhet. Nos ilyen esetekre íme néhány módszer, amivel a bizalmat könnyebben ki lehet alakítani:

- Mindenekelőtt gondold végig, hogy valóban van-e okod a másikban kételkedni, vagy tényleg csak a régi sérelem miatt vagy bizalmatlan.
- Ha önbizalomhiányról van szó, akkor azon segíts azzal, hogy adsz magadra. Ezt a párod is észre fogja venni, és csodálni fog, amitől máris elhiszed neki, hogy csak te kellesz.
- Ha már minden kötél szakad, akkor mesélj neki az előző kellemetlen élményedről. A reakcióiból látni fogod, hogy valóban megbízhatsz-e benne, vagy ő is csalfa lehet.

(Fotó: Huffingtonpost)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign