Jump to content

Mert bizony az illatoknak is van ereje

2015. 12. 29. 18:40

Az illóolajoknak már az időszámítás előtti időkben is mindenféle szépítő és gyógyító hatást tulajdonítottak. Ma ismét népszerűek a fürdő- és masszázsolajok vagy a légfrissítők.

Hatásuk meglehetősen különböző: fokozzák a vérkeringést, frissítenek, regenerálnak, avagy nyugtatóak, gátolják a gyulladást, sőt egyeseknek fertőtlenítő hatásuk is van. Ugyanannak a növénynek a gyökerében, virágában, levelében, termésében felhalmozódó illóolajok tulajdonságai eltérnek egymástól, sőt az éghajlattól, a talajtól, a szedsi időtől függően is más a minőségük.

Nagy mennyiségű nyersanyagból is viszonylag kevés illóolaj nyerhető ki, például 200 kiló rózsasziromból egy kiló rózsaolajat lehet nyerni. Minél olcsóbb egy illóolaj, annál valószínűbb, hogy szintetikus termékről van szó. Az ilyen olajok az illatszeriparban pótolják az igaziakat, de gyógyításra, aromakezelésre nem alkalmasak. Vannak növények, amelyekből nem lehet illóolajat nyerni: a gyöngyvirág, az orgona, az ibolya, a zöldalma nevű illóolajok csak szintetikusak lehetnek.

Otthoni illatosításra leginkább a citrom- és a fenyőfélék illatos olaját alkalmazzuk. Meghűlés esetén a fodormenta-, az eukaliptusz- és a citromolajok fertőtlenítő hatását használjuk ki. A dohányfüstöt a levendula, a citrom és a zsálya közömbösíti. A rovarok elűzésére a szegfűszeg-, a levendula- és eukaliptuszolajok a legmegfelelőbbek. Elég, ha pár cseppet teszünk az illatlámpa vagy a párologtatóedény vizébe, a nagyobb mennyiségtől ugyanis fejfájást lehet kapni.

Az inhalálás a légúti megbetegedések könnyebb lefolyását segítheti. Bevált olajok ilyenkor: a borsmenta, az eukaliptusz, a kakukkfű néhány cseppje.

Borogatások alkalmazásakor egy liter vízbe 1-3 csepp olajnál többet nem kell tennünk. Száraz bőrre narancs- vagy jázmin-, rossz vérkeringésű bőrre a rozmaring- és a borókaolaj, zsíros bőrre a borsmenta- és a levendulaolaj hatásos.

Fürdő esetében az illóolajat ajánlatos oldószerrel, mézzel, tejjel vagy más szuszpenzióval elegyíteni. Nyugtató fürdőhöz a rózsafa-, a narancs- vagy majoránnaolaj, frissítő céllal a citrom- és a citromfűolajokat próbáljuk ki, egy pohár szuszpenzióba 10 cseppnyi olajat tegyünk.

Az illóolajok fényérzékennyé tehetik a bőrt, egyesek irritálhatják is Bizonyos illatok hatására csökken a vérnyomás. Az őszibarack illata fájdalomcsillapító hatású.

(Fotó: Popsugar)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign