Jump to content

Milyen hatással van a szünet a párkapcsolatokra?

2015. 09. 02. 10:48

Ha volt már se veled, se nélküled kapcsolatod, akkor tudod, az olyan, amikor nem tudsz a másik nélkül élni. De vele sem. Ha már a párterápia sem segített rajtatok, akkor el kellett gondolkoznotok a következő lépésről. Melyik a helyes: szakítsatok vagy tartsatok szünetet?

Lehet úgy szünetet tartani a szerelemben, hogy egy idő után ismét folytatjátok és az a kapcsolatotok előnyére válik? Lehet, van rá példa. De mégis, hogy jut el idáig két ember?

Leginkább úgy, hogy bizonytalanságot érez magában, a másikban, az egymás iránti érzelmeikben. Vagy éppen a hűségükben. Kíváncsiak lennének másokra is, nem akarnak lecövekelni egyetlen ember mellett egész életükben. De az is lehet, hogy rájönnek, arra az egyre van szükségük, senki sem érhet fel vele. Ilyenkor a ,,szünetelés" előnyös lehet, hiszen nem égetett fel minden hidat maga mögött, van még esély arra, hogy vissza lehessen állítani a kapcsolatot.

Az ide vezető úton a leggyakoribb érzés a félelem. Félelem attól, hogy valami újról, jobbról, többről, izgalmasabbról le kell mondanunk. Emlékszel Miranda-ra a Szex és New York-ból? Előtte volt a tökéletes pasi és szerető, Steve, de ő félt, hogy hátha a következő sarkon egy jobb pasiba botlik bele, ezért mindig elhessegette maga mellől. Sok magányos és csalódásokkal teli élmény várt rá még ezután.

Egyszer kell a másik, egyszer nem? Azt, hogy tartsunk szünetet mondjuk egy hónapra, nehéz elfogadtatni a másikkal úgy, hogy ne sértsük meg az önérzetét. Az egyik legjobb barátnőm első és eddig egyetlen nagy szerelmével 5 évig volt együtt. Majd azt kérte, hogy tartsanak szünetet, kiment Angliába dolgozni, és maga mögött hagyta elképedt pasiját. A lány tudta, hogy meg kell lépnie ezt, mert szexuális élete csak egyetlen szerelmére korlátozódott addig, és nem akarta így élni tovább az életét, tapasztalatokat szeretett volna gyűjteni. Ezt meg is mondta a párjának, aki ettől még inkább a padlóra került. Tartották a kapcsolatot továbbra is, de a lány másokkal is megismerkedett. Emellett hitt abban, hogy nemsokára újra együtt lesznek szerelmével. Ő pedig már szinte őrjöngött a féltékenységtől, hogy elveszíti a nőt, akit szeret. Most ismét együtt vannak, másfél év szünet után. De félő, hogy a bizalom soha többé nem fog helyreállni közöttük, azóta is záporoznak a lélekgyilkos mondatok erről az időszakról.

Ha úgy érzed, hogy szereted a párod, de szükséged van a fentiekhez hasonlóan további tapasztalatszerzésre, egyedüllétre vagy tisztázó gondolatokra, valószínűleg jobban jársz, ha inkább befejezed azt a kapcsolatot. Ha egymásnak vagytok teremtve, akkor úgy is bármikor újra kezdhetitek. De ha nem, akkor csak hamis reménységben tartod azt, aki egykor nagyon fontos volt számodra. Ne tegyél olyat vele, amit magadnak sem kívánsz!

(Fotó: Stacyknows)

divatesszepseg_sticky_layer_redesign