Jump to content

Ha gond van az anyóssal

2020. 06. 05. 12:01

A mérgező anyós-meny kapcsolatok mögött érdekes okok húzódhatnak meg.

A gonosz anyós a viccek tárgya, de igazán megkeserítheti a házasságot. Sok olyan nő panaszkodik párkapcsolati problémákról, akik konfliktusban állnak férjük édesanyjával. 

Elképzelhető lenne, hogy vannak olyan anyósok, akik tényleg nem szeretik a menyüket? Ha igen, miért? A tudatalatti okokról  Madeleine A. Fugére professzor, szociálpszichológus írt a Psychology Todaynek. Természetesen egyik sem lehet alapja áskálódásnak, folyamatos kritizálásnak, és nem árt azt sem az anyós tudtára adni, hogy fia felnőtt, és saját döntéseket hoz, amikkel ő nem feltétlen ért egyet, de ettől még el kell fogadnia. Különösen igaz ez a házastárs megválasztására.

Más nőt képzelt a fia mellé

Sokszor előfordul, hogy a szülők értékrendjével ütközik az új családtag valamelyik vonása. Azokat a tulajdonságokat, amiket a párok kedvelnek és értékelnek egymásban, egyáltalán nem biztos, hogy az anyós is ugyanolyan fontosnak tart.

A vonzó külső, izgalmas személyiség vagy jó humor másodrangú, a magas elvárásokkal rendelkező anyákat jobban érdekelheti a jó családi háttér, a stabil pénzügyi helyzet, a hasonló vallás vagy etnikum. Ha szívünk választottja nem felel meg a „követelményeknek”, az táptalajt adhat a kialakuló ellenszenvek.

Túl vonzó

Szintén gyakori konfliktusforrásnak számít, ha a szülő úgy érzi, felnőtt gyerekének párja túl vonzó. A bizalmatlanság alapja az előfeltételezés, hogy úgyis megcsalja, vagy legalábbis előbb-utóbb elhagyja szeretett fiát. Ennek a félelemnek van némi alapja, az evolúciós elmélet szerint azok a nők, akik szebbek férjeiknél, nagyobb valószínűséggel lépnek ki a kapcsolatból, és keresnek más alternatívát. Azonban ez igaz a jóképű férfiakra, akik a teória szerint kisebb eséllyel vesznek részt a közös gyerek felnevelésében.

Evolúciós háttér

Szigorúan evolúciós szempontból nézve a férfiaknak előnyösebb rövid távú kapcsolatokba bonyolódni annak biztosítása érdekében, hogy minél több nő révén örökítsék tovább génjeiket. Érdekes módon az anyósok beavatkozása a kapcsolatba tükrözheti az anya tudattalan vágyát, hogy segítsen fiának „terjeszteni a magját”. Ezért fordulhat elő, hogy bár akaratlanul, mégis különböző módszerekkel gyengítik fiuk házasságát.

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign