Jump to content

Mi lesz a bizalommal?

2021. 05. 11. 17:01

Az ígéret szép szó, kérdés, ma még betartja-e bárki.

Bár feltehetően nem az amerikai elnökválasztás eredménye ihlette a Bouvet blog legújabb bejegyzését, nem nehéz észrevenni a párhuzamokat. 

„Létezik még olyan, hogy »adott szó«”? című bejegyzés ugyanis épp azután született, hogy Joe Biden személyében az amerikaiak megválasztották 46. elnöküket, amit a jelenleg még hatalmon lévő 45. elnök, Donald Trump olyannyira nem néz jó szemmel, hogy kijelentette, nem hajlandó elismerni ellenfele győzelmét, ami megkérdőjelezi, hogy jövő január 20-án hajlandó lesz-e átadni a hatalmat Bidennek.

A kis kitérő után térjünk vissza a Bouvet bloggerének gondolataihoz. „Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó” – ezt a közmondást még élénken ismerik a mai harmincasok-negyvenesek, hiszen óvodásként még sokszor skandálták ezt az udvaron játszva. Ahogy a blogger írja, amit ma win-win szituációnak nevezünk, azt régen a megtartott ígéretek garantálták: mi megettük a spenótot, mert megígértük és mert ezért cserébe még hintázhattunk egy kicsit. 

Ehhez képest napjainkban mintha megszűnt volna az adott szó szentsége. Valamit belehebegünk a világba, aztán vagy úgy gondoljuk, vagy nem. A mai ígéretek, mint egy fesztiválon felengedett lufi, szétpukkadnak az éterben. 

Ráadásul a blogger szerint azok, akik megígérnek valamit, aztán erre magasról tesznek, másnap ugyanúgy bele tudnak nézni a tükörbe, mint tegnap. Az ígérgetés – és az ígéretek be nem tartása – így csak annyival jobb, mint a lufieregetés, hogy kevésbé környezetszennyező, viszont önmagában is mérgező. 

 

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign