Jump to content

Ezt lépte meg a Facebook

2021. 04. 02. 08:40

Mostantól jelöléseket láthatunk a hamis, vagy részben hamis bejegyzéseknél.

Az Egyesült Államok Kongresszusának energiaügyi és kereskedelmi bizottsága március 25-re hívta be a Facebook, a Twitter és a Google vezetőit. Mark Zuckerbergnek, Jack Dorsey-nak és Sundar Pichai-nak az online platformokon terjedő dezinformáció témakörében kell vallaniuk, ami egy többrétegű probléma. Nem elég a félrevezető tartalmak terjesztésére használt fiókokat törölni, de fel kell ismerni a gyanús tevékenységeket, illetve megkülönböztetni a félrevezető és káros tartalmakat a valós információktól.

A Facebook a meghallgatás előtt közzétette legfrissebb átláthatósági beszámolóját, amiből kiderül, hogy tavaly október és december közt 1,3 milliárd kamuprofilt sikerült eltávolítani a közösségi oldalról. Ez rekordmennyiség, korábban nem volt olyan negyedév, amikor sikerült elérni ezt az impozáns számot. Kiderül továbbá, hogy az elmúlt három év során több mint száz olyan hálózatot sikerült felszámolni, amelyek szervezetten végeztek kártékony tevékenységet. A közösségi oldal a több mint 35 ezer főből álló moderátori csapat mellett algoritmusokat is használ a tisztességtelen taktikák felismerésére.

A koronavírus-járvány miatt megszaporodtak a félrevezető bejegyzések is. A jelentés alapján közel 12 millió, kifejezetten a vakcinákkal és oltással kapcsolatos problémás, a globális egészségügyi szervezetek szerint félrevezető posztot jelöltek meg az utolsó negyedévben.

A cég megjegyzi: a félrevezető posztok sok esetben jóhiszeműen születnek meg, a terjesztőknek nem az az elsődleges céljuk, hogy zavart keltsenek. A közösségi cég ezért külsős tényellenőrző szervezeteket kezdett el bevonni a folyamatba, akik alaposabban tudják megvizsgálni egy-egy virálissá vált cikk, poszt valóságtartalmát, jelenleg több mint nyolcvan ilyen tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt.

Hazánkban márciusban indult el a Facebook külső tényellenőrző programja az AFP francia nemzeti hírügynökség bevonásával, mostantól jelöléseket láthatunk a hamis vagy részben hamis bejegyzéseknél.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign