Jump to content

Figyelj az adataidra

2021. 02. 23. 12:26

Hiába okos a telefon, ha az adatokat gyerekjáték ellopni.

Magán- és munkahelyi levelezések, online bankolás, vásárlás, számlák befizetése, egészségügyi állapot nyomon követése. Csak pár feladat, amit ma már bárki játszi könnyedséggel elvégezhet okostelefonján, a járványügyi helyzetben pedig még inkább a digitális megoldások felé fordulunk. A felhasználóknak ehhez fontos adatokat is meg kell adniuk, amelyek illetéktelen kézbe kerülése komoly, sok esetben pénzügyi károkat is okozhat.

Bár a távolból dolgozó adathalászok ilyenkor is vadásznak a készülékeken tárolt tartalmakra, a magyarok közel sem tesznek meg mindent bizalmas adataik védelmében - derül ki a Groupama Biztosító országos kutatásából.

Az elmúlt évtizedek egyik meghatározó technológiai újítása az okostelefonok megjelenése és rohamos elterjedése volt. Ha úgy akarod, folyamatosan elérhető lehetsz, átalakultak a kapcsolattartási szokások a magánéletben, a munkahelyen, a vásárlásban, a hivatalos ügyek intézésében. A technikai lehetőségek bővülésével ugrásszerűen megnőtt a készülékeken tárolt személyes, bizalmas adatok mennyisége.

Az okostelefon egyre inkább átveszi a fotókkal, bankkártyákkal, iratokkal, pénzzel, kulcsokkal teletömött táska szerepét. A különbség az, hogy a táskát csak akkor tudja kirámolni egy zsebes, ha az ember közelébe férkőzik, ám a készülékeken tárolt adatokat akkor is megkaparinthatják a tolvajok vagy a zsarolók, ha ki sem mozdulsz otthonról.

Az ujjlenyomat-olvasó a legnépszerűbb biztonsági megoldás

A kutatásban megkérdezettek majdnem fele - 47% - használ ujjlenyomat-olvasót, de csak kevesebb mint ötöde telepített valamilyen telefonkereső applikációt. A megkérdezettek 10%-a semmilyen módon nem védi eszközét a tolvajoktól, így ha a készülék illetéktelen kezekbe kerül, gond van. Ez bizony megesik: a felmérés eredményei szerint az elmúlt öt évben minden ötödik felhasználó legalább egyszer elhagyta a mobiltelefonját, vagy ellopták tőle. 

Otthon is szükséges gondoskodni az adatvédelemről

A fenti biztonsági megoldások akkor segítenek, ha az okostelefonnal úgy bánik az ember, mint a táskájával a zsúfolt helyeken, magához szorítja, nem téveszti szem elől, gondosan bezárja, hogy megnehezítse a tolvajok dolgát.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign