Jump to content

Így válassz mosogatógépet

2021. 02. 17. 08:53

A mosogatógép-választás könnyen elsülhet rosszul is.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mosogatógép költözik be a lakásba, ugyanis a nem megfelelő készülékek átmehetnek egyszerű pénznyelőbe is, ha az ember nem vigyáz.

Először azt kell meghatározni, hány személyre vásárolod a gépet. Az áruházakban 6-14 terítékig találhatóak modellek, ez azt jelenti, hogy, ha egy tízterítékes mosogatógépet veszel, abba az ideális működéshez tíz lapos-, tíz mély-, tíz kistányért, hat villát, hat kanalat, hat kést és ugyanennyi poharat és bögrét rakhatsz. Ha egyedül vagy a pároddal élsz, egy hatterítékes készülék bőven elegendő lehet.

Akkor sem biztos, hogy szükség van nagyobbra, ha nagyobb a család - attól függ, milyen gyakran főz az ember, mennyi szennyes edény keletkezik, ugyanis nem ajánlott túl sokáig állni hagyni a koszos tányérokat a mosogatógépben. Sokan úgy próbálnak spórolni, hogy kisebb készüléket vásárolnak, mint amekkorára valójában szükségük van, azonban a gyakoribb beindítás miatt ilyenkor a gép többet fogyaszt, így épp az ellenkezője történik.

A fogyasztásnál is érdemes mérlegelni. Ha ugyanis gyakran használod a gépet, érdemes drágább, de energiatakarékosabb (A++, A+++ osztályú) készüléket választani. A sima A+ osztályos géphez képest például egy A+++ kategóriás akár 20%-kal kevesebb áramot is fogyaszt. Majdnem minden gépen található Eco program is, ez hosszabb, mint a normális mosás, azonban áramtakarékosabb.

Nemcsak a fogyasztás fontos a gép kiválasztásánál, hanem az elrendezés is. Ellenőrizd, hogy mennyire praktikusan tudod benne mosni a nagyobb edényeket, illetve - főleg az olcsóbb kategóriás gépeknél - érdemes ellenőrizni, hogy a felső vízszórófej körbe tud-e fordulni akkor is, ha mondjuk hosszabb kések kerülnek az evőeszköztartóba. Ez ugyan nem lehetetleníti el a mosogatógép használatát, de bosszantó tud lenni, amikor emiatt maradnak koszosak az edények.

Ha kicsi a lakás, vagy vékonyak a falak, fontos, hogy az eszköz viszonylag halkan működjön, ezért olyan készüléket válassz, melynek a zajszintje nem haladja meg a 48 dB-t. Ez általában fel van tüntetve a jellemzőket részletező papíron, de, ha nincs, érdemes rákérdezni az eladónál.

 

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign