Jump to content

Kitálalnak a légiutaskísérők

2021. 01. 03. 09:31

A stewardessek szerint ez a néhány igen zavaró viselkedés az udvariatlan, bosszantó utasok leggyakoribb ismertetőjele.

Ahogy a legtöbb társasági helyzetben, illetve nyilvános területen, a reptereken és a repülőgépeken is vannak bizonyos íratlan illemszabályok, amiket be kellene tartani. Igaz, hogy a repülés sokak számára stresszes élmény, ez azonban senkit sem jogosít fel arra, hogy udvariatlanul viselkedjen.

A stewardessek viszont bőven tudnának mesélni az utazók kellemetlen, gyakran felháborítónak talált szokásairól. Most ők árulták el, mi az, amiről rögtön tudják, hogy a turista egyáltalán nem foglalkozik a környezetében lévőkkel, és vagy önző, tudatlan, esetleg udvariatlan, vagy pedig hatalmas tapló. A légiutas-kísérők szerint ezek a leggyakoribb bosszantó viselkedések a gépen.

Monserrat Andujar szerint már a beszállásnál felismerni a bunkó utasokat, méghozzá arról, hogy rá sem néznek az ott álló stewardessekre és a pilótára, tudomást sem vesznek a létezésükről, és persze nem reagálnak az üdvözlésükre. Úgy véli, ez borzasztóan sértő és udvariatlan viselkedés, nem beszélve arról, ha még a tolakodás, mások lökdösése, beelőzése vagy a bőrönd a többiek lábán való áthúzása is társul hozzá.

Sherry Saehlenou 29 éve dolgozik stewardessként, és elárulta, hogy a csomagok pakolásánál is rendszeresen akadnak gondok. A legudvariatlanabb utasok ugyanis a helyüktől függetlenül, bármelyik tárolóba bepakolják a táskáikat, és az sem ritka, hogy mindezt mások cuccainak átrendezésével, kirakodásával teszik. Ha a kísérők felajánlják segítségüket, nem kérnek belőle, vagy felháborodnak, és eszük ágában sincs odafigyelni a tárolási szabályokra. Szintén borzasztóan zavarónak és kellemetlennek tartják, ha valaki épp a felszállás közben áll meg a gép közepén, és kezdi kipakolni, rendezgetni a bőröndjét, hiszen ezzel az egész sort feltartja.

A bunkó utasok egyik fő ismertetőjele, hogy az otthonukként, esetleg a fürdőszobájukként tekintenek a repülőgépre. Bármilyen hosszú is ugyanis az út, a körömvágást, illetve -lakkozást, a fogselymezést, a zokni lehúzását vagy más, a többiek számára undorító vagy zavaró tevékenységeket illik mellőzni. Sajnos ezt nem mindenki tudja, vagy egyszerűen csak sokakat nem érdekel, így elég gyakran látni hasonlókat a gépeken.

Jodi R. R. Smith etikettszakértő szerint íratlan szabály, hogy a hármas üléssorokkal rendelkező repülőkön az ablaknál ülő emberé az ablak felőli kartámasz, a folyosónál ülőé a folyosó felőli, és mivel a középső utas van a legrosszabb helyzetben, ő használhatja az ülése melletti kettőt. Persze vannak olyan helyzetek, egészségügyi problémák, melyek felülírhatják ezt a protokollt, ám alapvetően ezt kell figyelembe venni. Ha valaki azonban nem figyel rá, terpeszkedik a helyén, felrakja a lábát az ülés hátára, rugdossa, lökdösi azt, vagy teljesen hátradönti a székét, ezzel beszorítva a mögötte ülőt, azt nemcsak a többiek, de a stewardessek is udvariatlannak könyvelik el.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign