Jump to content

Ma minden sikerülhet

2020. 06. 05. 13:30
Egy évben négy olyan nap van, amit tízmilliószoros napként tartanak számon a buddhizmusban.

Gondolj arra, hogy sikerülni fog. Szuggeráld, hogy meg tudod csinálni. Akárhányszor ehhez hasonló mondatokat mond, az ember mindig arról tesz tanúbizonyságot, hogy hisz a gondolat teremtő erejében.

Ennek fényében is érdemes figyelni minden esztendőben a tízmilliószoros napokat, amikor is a gondolat teremtő ereje a buddhista hagyomány szerint tízmilliószorosan hat. 2020 második ilyen napja június 5-én érkezik el. A továbbiak július 24-én és november 7-én lesznek.

Mit érdemes tudni a tízmilliószoros napokról?

E négy napot, melyek hagyománya a tibeti buddhizmusból ered, Buddha-napoknak is hívják. A tízmilliószoros napokon Buddha életének főbb állomásairól emlékeznek meg: csodatételeiről, megvilágosodásáról, első szentbeszédéről és mennybemeneteléről.

Minden jeles napon Buddha életének más-más állomása kerül az ünnep fókuszába. Az elsőt, Buddha csodatételeinek napját a vajmécsesek ünnepének is nevezik. Ez a Chötrül Düchen. Ilyenkor a szokás szerint jakvaj gyertyákat helyeznek fa, virág vagy madár alakú mécsesekbe. A második nap, melyet az imakerék ünnepének is mondanak, a Saga Dawa Düchen, Buddha földi megszületésének, 35. évében történt megvilágosodásának és nirvánába lépésének ünnepe. A harmadik tízmilliószoros nap a Chöckör Düchen. E napon a tibetiek Buddha első szentbeszédét ünneplik. Ekkor hangzott el tőle a Négy Nemes Igazság tana.  Végül a negyedik jeles nap, azaz a Lhahab Düchen, Buddha mennybemenetelének ünnepe. Úgy tartják, ezen a napon Buddha felment az istenekhez, hogy őket is tanítsa, és hogy köszönetet mondjon anyjának azért, hogy kiszabadulhatott az élet körforgásából. Később újra visszatért a halandók közé.

Nem mindegy, hogy a tízmilliószoros napok hogyan és milyen érzések közepette telnek, ugyanis ilyenkor a gondolat teremtő ereje tízmilliószorosan hat. Érdemes minél pozitívabb mederben tartani azt, kellemes elfoglaltságokat találni, és kerülni a vitát, a stresszt és minden rosszat. Szerencsésebb jókedvűen, mosollyal tölteni a napot, a tervekre, vágyakra fókuszálni, így bevonzva azokat. Ma ennek jegyében és a második Buddha-nap tiszteletére, különleges esemény szerveződik: egy világméretű mantrameditáció, melynek keretében milliók fognak együtt meditálni világszerte.

Országokon átívelő meditáció

A június 5-i tízmilliószoros napon tartott esemény keretében megszervezik a világ legnagyobb mantrameditációját az emberek boldogságáért. Nemcsak annak apropóján, hogy tízmilliószoros nap van, de egyúttal telihold és holdfogyatkozás is lesz azonos napon, ami ritka egybeesés.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign