Jump to content

A parfümözés szabályai

2020. 01. 29. 11:47

Egyáltalán nem mindenhova szabad fújni a parfümöt a testen: ezeket a területeket jobb, ha kerülöd.

A parfüm nemcsak kellemes illatba burkolja a viselőjét, ennél jóval sokoldalúbb hatása van. Bizonyos illatok képesek magabiztosságot és önbizalmat adni, sőt egyes aromák vonzóbbá tehetnek a másik nem szemében. 

A legtöbben nem csupán a nyakukra fújják az intenzívebb illat elérése érdekében a parfümöt, ám vannak olyan területek, ahova bizonyos okokból egyáltalán nem ajánlott. És nem csak azért, mert ezeken nem lesz erős vagy tartós az illat. Ennél sokkal komolyabb indokok állnak mögötte.

Bár az egyértelmű, hogy a szemedbe nem kerülhet a parfüm, vannak, akik úgy fújják fel a nyakukra vagy a fülük környékére, hogy az arcukra is jut a permetből egy kicsi. Érdemes azonban ezt elkerülni. A legtöbb termék alkoholt tartalmaz, ez pedig irritálhatja a bőrt, illetve pirosságot, és hosszú távon akár bőrszárazságot vagy pattanásokat is okozhat.

Sokan tanácsolják azt is, hogy a hajadat is részesítsd a frissítő aromában, hiszen így nemcsak a bőröd, hanem a frizurád is illatos lesz. Valójában viszont ez egyáltalán nem jó ötlet. A szálak ugyanis, bár könnyen beszívják az illatot, érzékenyek is egyben, és a parfüm összetevői könnyen kiszárítják, sprőddé és töredezetté teszik őket. 

Közismert trükk, hogy a parfüm a csuklóra fújva erősebben illatozik, azonban jobb, ha nem fújsz ide. Ez a terület ugyanis az állandó igénybevétel miatt kényesebb, télen pedig még könnyebben kiszárad. A parfümben található alkoholok csak fokozzák a problémát, és a hideg idővel együtt nemcsak szárazságot, de repedezést, akár sebesedést is eredményezhetnek.

Az utolsó tiltólistás terület pedig nem más, mint a hónalj. Jó ötletnek tűnhet ide fújni, hiszen elfedheti a kellemetlen testszagokat, azonban igen kellemetlen következményekkel járhat. A hónalj bőre érzékeny, ezért a parfüm sokaknál irritációt, pirosságot, égő érzést és viszketést okoz itt, nem beszélve arról, hogy akadályozza az izzadságmirigyek természetes, egészséges működését.

A legtartósabb hatást a fentebb említett területek kerülésével akkor érheted el, ha a nyakadra, a könyök- vagy térdhajlatodra fújod messziről a parfümöt. Ezekről a pontokról ugyanis a testhő hatására erősebben, hosszabb ideig párolog. Arra figyelj, hogy sose dörzsöld bele a bőrödbe a parfümöt, mert így roncsolod az illatmolekulákat! Ha még intenzívebb hatásra vágysz, a ruhádra is mehet belőle egy fújás - de szigorúan 20-30 centiről, hogy ne hagyjon foltot az anyagon.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign