Jump to content

Erre figyelj autóvásárláskor

2019. 12. 13. 19:07

Magyarországon évente 7-800 ezer használt autó cserél gazdát, és ezeken felül még körülbelül 150 ezret hoznak be külföldről. Mindeközben összesen 150-160 ezer új autót adnak el.

Fontos, hogy amikor napi használatra keresel autót, ne engedd, hogy a vásárlás során az érzelmeid vezéreljenek. Előzetesen és nagyon pontosan be kell határolni, hogy mire is használod majd, és hogy mennyit költhetsz, azt figyelembe véve, hogy használtautó-vásárlás esetén a vételár 20%-át nem árt félretenni az átíratásra, biztosításra, esetleges javításokra, karbantartásra.

- Ha a vásárló pontosan tudja, hogy mire szeretné használni a kocsit, akkor már körülhatárolhatók a szóba jöhető típusok. Amennyiben városi használatról van szó, kis autóban érdemes gondolkozni, ha három gyereket hord vele naponta, akkor az egyterűek, kombik jöhetnek számításba. Ha valaki keveset autózik városon kívül, nem érdemes dízelt venni, és ezt azoknak sem javaslom, akik évente kevesebb, mint 11 ezer kilométert vezetnek - sorolja Zách Dániel.

Vitathatatlan, hogy a biztonság nagyon fontos szempont az autók esetében. Épp ezért érdemes tisztában lenni vele, hogy az 1997 előtt gyártott gépjárművek ilyen tekintetben lényegesen elmaradnak az 1997 utániaktól. Ekkor végezte ugyanis az Euro NCAP intézet az első ütközéses törésteszteket - melyeken az akkor piacon lévő autók nagyon rosszul szerepeltek. Ezt követően vált általánossá az egységes gépjármű-törésteszt, melyet az Európai Unió piacán forgalomba hozott minden jelentősebb modellen elvégeznek. Az Euro NCAP áttekinthető értékelési szisztémája az egyszerű fogyasztók számára is közérthető. Zách Dániel javaslata szerint tehát mindenképpen érdemes 1997 utáni gyártmányt választani.

- Az Euro NCAP töréstesztek értékelése egytől öt csillagig terjed, és van hozzájuk magyarázat is az intézet honlapján, illetve az interneten is számos videó fellelhető. A töréstesztek feltételeit az elmúlt két évtizedben folyamatosan szigorították, hiszen a technika is fejlődik. Manapság már kevés, ha egy autó karosszériája megfelelően programozott módon gyűrődik ütközéskor, és elvezeti az energiát az utasok közeléből. Ahhoz, hogy megkapják a maximális öt csillagot, olyan biztonsági berendezésekre is szükség van felszerelésként az autókban, amelyek néhány évvel ezelőtt még csak a luxuskategóriában voltak elérhetőek.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign