Jump to content

Figyelj a macskádra

2019. 12. 11. 19:14

Néhány viselkedéssel fontos dolgot üzennek a macskák a gazdáiknak, sokan mégsem tudják, mit próbálnak elárulni velük.

A cicák rengetegféleképp képesek kommunikálni a gazdáikkal. Azonban nemcsak nyávogással és dorombolással igyekeznek az emberek tudtára adni azt, hogy éppen mit szeretnének, vagy hogyan érzik magukat.

 

Számos egyéb módja is van annak, hogy a macska kifejezze hangulatát, vagy éppen azt jelezze, hogy zavart, ideges, esetleg feszült.

Jelek, hogy a cica mérges, stresszes

Érdemes odafigyelni a kedvencek apróbb mozdulataira, reakcióira is, ugyanis előfordulhat, hogy a viselkedésük fontos dologról árulkodik. Mert a cica nem csupán morgással vagy fújással üzeni azt, hogy mérges, fél, vagy éppen stresszes. A farka, a füle és más apróbb jelek is utalhatnak erre, melyeket érdemes minél hamarabb felismerni. Ha ezeket tapasztalod, érdemes átgondolni, mi zavarhatja a kedvencedet, mitől lehet zaklatott, milyen változás történt a környezetében, a lakásban. Ha azonban egy-két hét után sem nyugszik meg, érdemes állatorvos tanácsát kérni, és vizsgálattal kizárni az egészségügyi okokat, valamint megtalálni az egyéb, mögöttes problémákat.

Ha hegyesen hátrahúzza a füleit, és a szemeivel is kissé hunyorít, az egyértelműen arra utal, hogy mérges, ideges a macska. Ebben az esetben gyakran pofonnal, harapással reagál az érintésre. A felfelé görbülő hát, illetve a felborzolt szőr szintén erőteljes agressziót jelez, ha fúj, hátrál vagy morog közben a macska. Néha azonban játék közben is felveszik ezt a pózt. A cicák általában akkor lihegnek, ha melegük van, azonban a stressz is kiválthatja belőlük ezt a reakciót. Ebben az esetben általában tág pupillákkal és hangosabb zihálással társul.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign