Jump to content

Ezeket viszik a hotelekből

2019. 10. 14. 22:35

A szállodai lopások nem merülnek ki a törülköző és az ágynemű eltulajdonításában.

Háromból két magyar és tízből kilenc lengyel szállásadónál lopott már vendég - derült ki a Szallas.hu szállásadók körében végzett felméréséből. A törölközők, ágyneműk és tévék a legkelendőbbek, de az elemek, izzók és távirányítók is fogyóeszközök. Kirívó esetekben tűzoltó készüléket, hűtőrácsot és termosztatikus radiátorfejet is tulajdonítottak már el.

Gyakori a lopás a vendégek körében: tízből kilenc lengyel és háromból két magyar szállásadónál járt már enyveskezű vendég a Szallas.hu adatai szerint.

Honfitársaink körében a törölközők - 66% -, az evőeszközök - 55% - és az ágyneműk - 27% - fogynak legnagyobb arányban, de elektromos berendezéseket - 21% -, tisztálkodási szereket - 21% - is előszeretettel visznek el a magyar vendégek.

A lengyeleknél is fogyóeszközök a textíliák, azonban a távirányítóból vagy órából elcsent elemek, az izzók vagy csavarok meglovasítása is általános.

- A kisebb értékű lopások jellemzőek, ezek járulékos költségével kalkulálnak is a szállásadók - mondta Szigetvári József, a Szallas.hu Zrt. vezérigazgatója. Komolyabb anyagi kárra is van azonban példa: sok szállásadónál a tévé és a kisebb elektromos berendezések, mint a vasaló vagy a vízforraló is fogyóeszköz.

Olykor többszázezres veszteség is érheti a szállásadókat: akadt, akitől a bérelhető síléceket vitték el, és hómarót is lovasítottak már meg. A meghökkentő lopási esetek listájára a magyarok körében egy teknősbéka, egy aranyhal, egy, a minibárból kiemelt hűtőrács és egy tűzoltó készülék kerültek fel. A lengyeleknél pedig egy lefolyódugó, egy tévédekóder és egy komplett csaptelep elcsenése okozták a legnagyobb meglepődést.

A szállásadók fele nem foglalkozik az enyveskezű vendégekkel, számolnak ezzel a pluszköltséggel.

Ritka a feljelentés

- Persze ez a helyzet súlyosságától és a kár mértékétől is függ - tette hozzá a vezérigazgató. - Ha jelentősebb dologról van szó, és bizonyítható az eset, feljelentésre is sor kerülhet.

Jóval kevesebb azoknak a száma, akik személyesen járnak el az ügyben, és felkeresik az illetőt. Ilyen esetben egyébként a vendégek kétharmada tagad, és a feltételezést is kikéri magának. Csak minden ötödik tetten ért juttatja vissza az eltulajdonított dolgot, ötből ketten pedig kifizetik a kárt. Mind a magyar, mind a lengyel szállásadók alig harmada vezet feketelistát a problémás vendégekről.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign