Jump to content

Ez a mosoly hatása

2019. 10. 01. 06:55

Egy lány kipróbálta, hogyan érzi magát attól, ha egész nap mosolyog.

Sokszor hallhattad már, hogy a nevetés ragályos, és lehet, hogy tapasztaltad is: mikor búskomor hangulatodban valaki a közeledben egy jóízűt nevet, te is jobb kedvre derülsz.

Egy angol lány úgy döntött, kipróbálja, milyen hatással van rá, ha egy napon keresztül mindenre és mindenkire mosolyog.

Meglepő eredmények

Tudományos kutatások szerint a mosolygás fokozza a hangulatot, függetlenül attól, hogyan érzed magad, az arcodon lévő görbület egyenesbe hozza körülötted a dolgokat, boldogabb és jókedvűbb leszel tőle. Valóban így van ez? A lány szkeptikusan állt a feltételezéshez, de a nap végére ez megváltozott.

Lindsay semmit sem változtatott napirendjén, a reggelt szokásosan, futással kezdte. A parkban azonban mosolyát nem viszonozták, sőt, inkább furcsa tekintetekkel méregették. A lány elgondolkozott, miért csinálja ezt az egészet. Ekkor felvillant benne a szikra, hogy saját magán és a kísérleten kívül azért, hogy őszintén boldoggá tegye a körülötte élőket egy olyan nagyvárosban, mint London, jókedvet kölcsönözzön az embereknek egy olyan dologgal, ami neki nem kerül semmibe, mégis lehet, hogy bearanyozza vele valakinek a napját. A futáskor használt hamis mosolyát tehát valódira cserélte, és folytatta napját. Ezután sikert sikerre halmozott, és elmondása szerint egyetlen percig sem érezte magát stresszesnek, a környezete pedig szintén nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnt, mint egy átlagos, rohanós napján. 

A szakértők szerint ez azzal magyarázható, hogy a mosoly a biztonság zálogának tekinthető: azt sugározza, hogy nem fenyeget veszély. Ezáltal pedig nincs min feszengeni. Fontos azonban, hogy az erőltetett, műmosolyok nem bírnak ilyen varázserővel, az emberek ugyanis megérzik, mikor igazi a kedves gesztus. Lindsay tényleg mindenkire mosolygott, a buszsofőrtől kezdve a pultosig, és azon kívül, hogy napközben nem volt feszült, a nap végén olyan kitörő boldogsággal bújt ágyba, mint még soha. 

Darwin is megmondta

Charles Darwin is beszámolt a jelenségről, amit Lindsay tapasztalt: az 1800-as években leírta, hogy a külső igenis befolyásolja a belső érzelmeket, és itt nemcsak a mosolygásra lehet gondolni. Összességében elmondható, hogy a mosolygás csökkenti a stresszválaszok intenzitását. Egy amerikai családorvos szerint egyébként a vérnyomást is csökkenti, ha jó hangulatban telnek a mindennapjaid. 

Bár egyetlen mosollyal töltött nap nem vezet hosszú távú eredményekhez, tudósok feltételezik, hogy, ha valaki hosszútávon, őszintén elkötelezné magát, hogy terjessze a boldogságot, sokkal kiegyensúlyozottabb, stresszmentes élete lehetne, mint azoknak, akik magukba fordulva közlekednek a világban, kerülve a legapróbb személyes kontaktust is. A mosolygás ragályos: próbáld ki, és meglátod, nincs annál felemelőbb érzés, mint amikor valaki őszintén visszamosolyog rád.

 
(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign