Jump to content

Nem mindegy, hogy zárod le a telód

2019. 06. 20. 17:39

Hamisítatlan hiánypótló kutatás érkezett, nem is értjük, eddig hogyan élhettünk a fontos információk nélkül.

Annyit még rögtön az elején el kell árulnunk, hogy a látszat ellenére nem klasszikus „brit tudósok”-anyagról van szó, ugyanis a szóban forgó kutatás a kanadai University of British Columbia villamosmérnöki tanszékén, egy bizonyos Konstantin Beznosov professzor vezetésével készült.

A maga nemében eddig egyedülálló kutatás valójában az okostelefonok használata és a felhasználók életkora közti összefüggéseket hivatott feltárni.

„Miközben a kutatók azon dolgoznak, hogy egyre jobban meg tudják védeni az okostelefonokat az illetéktelenektől, annak érdekében, hogy ez a munka hatékony legyen, először azt kell megértenünk, hogy az egyes felhasználók hogyan használják a készüléküket – mondta Beznosov a Techxplore.com értesülései szerint. – A tényleges felhasználók napi aktivitását követve most már valós adatokkal dolgozhatunk, amelyek befolyásolhatják a jövőbeni készülékek fejlesztését.”

Az idősebbek az automatikára hagyatkoznak

A kutatás során 134 önkéntest vizsgáltak, életkoruk 19 és 63 év közé esett. A kutatás idejére egy kifejezetten erre a célra fejlesztett applikációt kellett telepíteniük a telefonjukra, amely két hónapon át figyelte, hogy mikor, hogyan nyitják és zárják a készüléket, illetve mennyi időt töltenek a telefon nyomkodásával.

Az elemzés legkevésbé meglepő része, hogy az idősebbek kevesebbet használják a készüléket, mint a fiatalabb felhasználók. Minden tíz évnyi korkülönbség 25 százalékos eltérést mutat a használati időt tekintve. Vagyis, ha egy 25 éves naponta 20 alkalommal veszi elő a telefonját, egy 35 éves felhasználó már csak 15-ször.

Az idősebb felhasználókra jellemzőbb, hogy a telefonra bízzák, hogy helyettük lezárja a képernyőt, míg a fiatalabbak biztonsági szempontból tudatosabbak és saját maguk zárolják a készüléket. Az idősebbek emellett inkább PIN-kód használatával oldják fel a telefont, míg a fiatalok előnyben részesítik az ujjlenyomat-alapú azonosítást.

A fiatal nők a legnagyobb telefonfüggők

A kutatás a nemek közti eltéréseket is vizsgálta, ebből kiderült, hogy a nők átlagosan hosszabb ideig használják az okostelefonokat, mint a férfiak. Ez a huszonéves korosztályban a legszembetűnőbb, ahol a nők lényegesen többet használják a készüléküket, mint ugyanolyan idős férfi társaik. Ez azonban megfordul a korral: az ötvenes férfiak egyhuzamban hosszabb időn át nyomkodják a készüléket, mint a nők.

Bár a kutatás nem vizsgálta a használati mintából kirajzolódó eltérések okait, Beznosov szerint a felfedezéseik segíthetnek a készülékgyártóknak a jobb és biztonságosabb készülékek kifejlesztésében.

„A kort és ehhez hasonló tényezőket figyelembe kellene venni, amikor megtervezik a telefonok azonosítási rendszereit – tette hozzá a professzor. – Emellett kellene olyan funkció, ahol a felhasználók maguk választhatják ki, hogyan szeretnék lezárni a készüléket, hogy ez passzoljon a felhasználási mintázatukhoz.” A szakember azt is hozzátette, hogy ehhez hasonlóan érdemes lenne megvizsgálni egyéb demográfiai kategóriákat is a telefonhasználat szempontjából.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign