Jump to content

Így költesz karácsonykor

2018. 12. 04. 21:47

A karácsonyi időszak azért is mágikus, mert varázslatosan bír szétfolyni a pénz úgy, hogy csak utólag pislogunk, hogy most mi történt tulajdonképpen.

Ha okosan akarod a karácsonyi bevásárlást csinálni, akkor ne vágj neki tervek nélkül. A tervezés pedig ebben az esetben azt jelenti, hogy nem lődörögsz a plázákban, és veszel meg mindent, ami megtetszik, hanem előre összeírod, kinek mit szeretnél venni ajándékba, mennyi pénzt szánsz rá, mi lesz a menü az ünnepi ebédkor, milyen várható kiadásaid lesznek az ünnepek alatt. Megéri rááldozni a tervezésre egy órát az életedből, hogy aztán ne dupla annyit költs el a végén a pénzedből.

Kötelességből vásárolsz ajándékokat

Számold össze, hány olyan embernek veszel ajándékot, akiket amúgy a hátad közepére kívánsz? Alaposan gondold át a listád elkészítésekor, hogy kinek akarsz ajándékot adni és kinek adsz azért, mert kötelességednek érzed. Az utóbbi listának határozz meg olyan büdzsét, ami kevésbé fájdalmas, és csak jelképes ajándékokat találj ki nekik.

Utolsó utáni pillanatig vársz a vásárlással

Az a pánik december 23-án, hogy még nem vettél semmit senkinek, kétségbeesett lépésekre ösztönözhet. Ilyenkor nincs idő arra, hogy tiszta fejjel átgondold, listát írj, büdzsét tervezz, csak elszaladsz a legközelebbi plázába vagy karácsonyi vásárba, és ész nélkül összevásárolsz mindent. Máris háromszor annyit költöttél, mint kellett volna.

Túl sokat fizetsz a szállításért

A neten rendelni az ajándékokat természetesen sokkal kényelmesebb, de közben azért ne feledkezz meg a szállítási költségekről. Ha tíz helyről rendelsz tíz ajándékot, akkor máris elköltöttél 10-15 ezer forintot arra, hogy házhoz szállítsák a csomagokat neked. Érdemes ezért úgy keresgélni az ajándékokat, hogy a többségét egy helyről meg tudd rendelni, vagy levadászni azokat a helyeket, ahonnan ingyenes a kiszállítás.

Nem hasonlítod össze az árakat

Ajándékoknál és a dekorációknál is könnyű elfelejteni, ha megtetszik valami, hogy összehasonlítsd, máshol mennyibe kerül. Pedig sokezret lehet spórolni, ha nem veszel meg azonnal mindent, hanem egy kis kutatómunkával kikeresgéled a versenytársaknál található árakat. Hacsak nem egyedi kézműves cuccról van szó, akkor jó eséllyel minden második boltban kapható az adott darab és jelentős árkülönbségek lehetnek a boltok között.

Túl sok karácsonyi égőt teszel fel

És égnek is egyfolytában azok a karácsonyi fények. Ez leginkább azokra vonatkozik, akik nemcsak a lakást, hanem kívülről az egész házat feldíszítik fényfüzérekkel. Alaposan meg tudja dobni az áramszámlát, ha éjjel-nappal kivilágítod a házat karácsony környékén.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign