Jump to content

A borsznobizmus

2018. 10. 02. 12:05

A borkóstolás bizonyos tekintetben hasonlít az étkezéshez: meg kell adni a módját, hogy minden cseppjét kiélvezhesd.

A borkóstolás minden érzékszervre kihat, hiszen az első kellemes érzetet a dugó jellegzetes cuppanása jelenti. Ezután jön a pohárba töltés, vagyis a szem kényeztetése, majd lubickolás a kellemes illatban, az első korty megízlelésével pedig kiteljesedik a kép.

Az olyan részletek, mint a pohár, pedig felemelhetik vagy elronthatják ezeket a pillanatokat, vagyis tévhit, hogy a jó bor minden pohárból finom. Legalábbis akkor, ha a legtöbbet akarod kihozni az élményből.

Milyen pohárból igyuk a bort?

Alapvetően négyfajta borospoharat lehet megkülönböztetni: kétféle vörösborosat - burgundi és portói -, illetve kétféle fehérborosat - chardonnay és sauvignon. Az illat és az ízek szempontjából is fontos a megfelelő pohár kiválasztása, hiszen az a jó, ha az aromákat minél jobban lehet érezni, orral és nyelvvel is, és ebben nagy szerepe van a pohár kialakításának.

Kinézetre a fehérboros poharak magasabbak, keskenyebbek. A vörösboros fajták ellenben inkább a konyakos poharakra hasonlítanak. A fehérbornál a legtöbbször fontos a frissesség, nem kell, hogy az illat szétterüljön, ellenben a vörösbornak jót tesz, ha minél szélesebb felületen érintkezik a levegővel, hogy szellőzni tudjon. Ezért is öblösebb a vörösboros pohár.

A pohár formája kulcsfontosságú az ízek szempontjából is, mivel a nyelven más-más helyen érzékeljük az ízeket: a tövénél keserűt és édeset, a nyelv alatt és a peremén savanyút, a külső szélén sósat, a hegyén pedig az édeset.

A borospohár szájának átmérőjénél fontos, hogy az ital keskeny vagy vastag sávban érintkezik először a nyelvvel, a pohár mintegy vezeti az italt, a fehérboros pohárból a nyelv oldalsó részével találkozik először, a szélesebb szájú vörösborosnál viszont kissé szétterül. Ezáltal pedig jobban érzékelhetőek a borfajtákra jellemző ízek. 

A pohár minősége is fontos, hiszen egy nívósabb darabból nyugodt szívvel elkortyolhatod bármelyik fajtát. Arra azonban figyelj, hogy semmiképp se legyen színes, hiszen ez befolyásolja a bor színének megítélését. A kehely pedig legalább háromszor akkora legyen, mint a beletöltendő bor mennyisége. Hiszed vagy sem, az elegáns pohártartási etikett sem véletlenül született meg: a sommelier-k szerint ugyanis a poharat tilos a kehelyrésznél fogni, mert az ujjlenyomatok rontják a nedű színének élvezeti értékét, plusz a kéz hője idővel felmelegíti azt.

Ha netán úgy érzed, továbbra is nehezen boldogulsz a borospoharak útvesztőjében, Otthonra azonban bőven elég egy jó minőségű fehér, illetve vörösboros pohár, nem szükséges külön a rizlingnek és a chardonnay-nek, ahhoz, hogy ezeknél különbséget lehessen tenni már borszakértőnek kell lenni.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign