Jump to content

Divat, slam poetry és a magyar vidék bemutatása

2017. 03. 10. 14:00

Hagyományos tevékenységei mellett a magyar kulturális élet új és Olaszországban eddig kevéssé ismert területeinek bemutatására készül a Római Magyar Akadémia (RMA) az idén, divat, slam poetry és a magyar vidék bemutatása is szerepel a programok között.

Az RMA 2017-es programjának egyik jelentős eseménye a velencei biennáléval együttműködésben valósul meg. Puskás István elmondta, hogy hosszú idő óta először lesznek láthatók magyar művészek alkotásai a biennálé központi kiállításában; a május 13-án nyíló seregszemle főkurátori válogatásába Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái kaptak meghívást. A velencei nemzetközi művészeti fesztivállal egy időben az RMA galériájában Hajas-kiállítást tartanak.

Szabó Magda születésének idei 100. évfordulóját magyar és olasz kortárs írónők találkozójával, valamint a Szabó Magda ihlette magyar divatkollekció bemutatásával készülnek megünnepelni, egy nápolyi színház az írónő egy darabját állítja színpadra.

A reformáció évéről az RMA kortárs köztéri képzőművészeti installációval emlékezik meg.

Puskás István hangsúlyozta, új közönség felé és erőteljesebben kívánja megnyitni az RMA kulturális kínálatát. Ezt szolgálja, hogy az RMA kezdeményezőként lépett fel a V4 országok közös olaszországi kulturális megjelenésében.
Az RMA az idén részt vesz a bolognai gyermekkönyvfesztiválon, a Publishing Hungary elnevezésű magyar kormányprogrammal együttműködésben a milánói könyvvásáron, valamint a római fotófesztiválon.

Az RMA új sorozatot indított a magyar vidéki városok kulturális, gazdasági és idegenforgalmi kincseinek és lehetőségeinek bemutatatására. Debrecen után Pécs és a tervek szerint Székesfehérvár következik.

Kiemelte, hogy az RMA-n márciusban újraindul a magyarul tanuló olaszoknak és magyar anyanyelvűeknek is szóló kortárs műfordítói műhely, amelynek első vendége Áfra János költő lesz. Április 21-én, Róma város születésnapján a street art magyar művészei színezik be a RMA előtti római utcát és Závada Péter részvételével bemutatkozik a magyar slam poetry költészete is.

Puskás István italianista, a debreceni egyetem adjunktusa, műfordító, az olasz kultúra és irodalomtudomány kiváló ismerője többek között a velencei biennálé magyar részvételének koordinálásával is foglalkozott.

(Forrás: Divatesszepseg.hu, MTI | Fotó: TheConversation.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign