Jump to content

Nők Chanelben címmel nyílik divatfotó kiállítás

2016. 07. 07. 15:00

A kiállítótér az elmúlt évtizedekben számos nagysikerű bemutatót rendezett, bemutatva a 20. századi divatfotózás olyan meghatározó alakjait, mint Cecil Beaton, Helmut Newton vagy Martin Munkácsi. A műfajt művészi rangra emelő fotósok sorát folytatva látható július 8-tól szeptember 11-ig Peter Farago és Ingela Klemetz Farago kiállítása.

Szipőcs Krisztina kurátor elmondta, hogy a most nyíló tárlat két projekt munkáiból mutat be nagyobb válogatást; a 2010-től készült Északi nők Chanelben (Northern Women in Chanel), majd a 2015-ben elkezdett a Nők Chanelben (Women in Chanel) című projektek képeit állították ki.

A két sorozatból egy-egy album, illetve vándorkiállítás is készült, a két projekt együtt azonban most, Budapesten látható először.

A tárlaton a Nők Chanelben című kötet kétszáz képéből harminc nagyméretű fotó szerepel, amelyeken egyebek mellett olyan híres magyar modellek is feltűnnek, mint Palvin Barbara, Mihalik Enikő és Vanessa Axente. Ezt egészíti ki az Északi nők Chanelben sorozat 82 felvétele. A budapesti kiállítás alkalmából egy exkluzív divatfilm is készült, Palvin Barbara közreműködésével.

A kurátor kitért arra is, hogy a divatház szabad hozzáférést biztosított a művészeknek a Karl Lagerfeld által tervezett haute couture, valamint pret-a-porter kollekciókhoz, így az öltözékek felhasználásával, a legismertebb skandináv és balti, illetve cseh, lengyel és román szupermodellek közreműködésével alkothatták meg munkáikat.

A művészpáros a legapróbb részletekig megtervezi képeit, a modell, az öltözék, a helyszín, valamint a világítás gondos megválasztásával, a fotókon a tökéletes pillanat megragadására törekszenek. A divatot önálló művészi formának, az önkifejezés sajátos eszközének tekintik, amely különleges lehetőséget teremt arra, hogy fényképeiken megjelenítsék saját vízióikat, történeteiket. A portré- és divatfotó hagyományait folytatják, képeik a márka műtárgyszerű ruháinak szellemiségét tükrözik. A kelet-európai sorozatban népművészeti motívumok, különleges helyszínek és a magyar táj is szerepet kapott.

Peter Farago munkája során többek között az orosz Vogue számára készített címlapfotókat. Ingela-Klemetz Farago a zeneiparban kezdte pályafutását, majd hamarosan stylistként kezdett dolgozni, férjével együttműködve. A házaspár jelenleg fotós alkotópárosként és kiadóként dolgozik együtt.

(Forrás: Divat és Szépség, MTI | Fotó: Pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign