Jump to content

Modern arcápolás

2020. 12. 22. 11:04

Az elektromos arcápoló készülékeket nagy hájp övezi, de mire képesek a valóságban? Utánajártunk.

Jelenleg talán a legnépszerűbb kategóriát képviselik a picike szilikonsörtékkel ellátott, rezgő arctisztítók, amiknek alaptípusa a Foreo márkához köthető, de jelenleg már megannyi másolatát megtaláljuk az üzletekben. Funkciójuk roppant egyszerű: alaposabb tisztítást nyújtanak azáltal, hogy a benedvesített arcon a tisztítónkat ennek segítségével oszlatjuk el. Előnyük, hogy bőrradírozó hatásuk gyengéd, nincs meg náluk a szemcsés bőrradírok karistoló kockázata, így használhatjuk mindennap. Ahogyan azt a Krémmánián is olvashatjuk, kutatás is igazolta, hogy „a szonikusan vibráló kefék nemcsak hogy alaposan tisztítanak, de képesek a pórusokban rekedt faggyú-elhalt hámsejt dugacsot meglazítani és a pórus falától elválasztani, vagyis lényegében mitesszereket kitisztítani.” Könnyen tisztíthatók, ellenben a minőségre figyeljünk oda, nem mindegyik típus vízálló, ami könnyen okozhat meghibásodást akkor is, ha nem a zuhany alatt szeretnénk használni. 

Amellett, hogy arctisztító képességük vitathatatlan, a nagy trükk abban is áll, hogy használatukkal garantáltan tovább tart majd az arcmosás. Nagyjából egy perces használatot javasolnak, amire nyilván mindenki azt mondja, ennyi belefér az idejébe, és mégis, ha belegondolunk, a legtöbbször nem mossuk az arcunkat olyan sokáig és olyan akkurátusan, mintha ilyen eszközt használnánk hozzá. 

Hogy felépíthető-e egy hatékony, bőrtípusnak megfelelő arcápolási rutin nélküle? Egészen biztosan. Azonban ha már kialakítottuk a kozmetikumok azon körét, amik esetünkben valóban megfelelően ápolják a bőrt, kezelik a bőrproblémát, akkor egy ilyen készülék kockázatmentesen tud egy kis plusz hatást és az azonnal simább bőrfelszín érzetét adni, a bőrirritáció kockázata nélkül.

Kefés arctisztítók

Az arctisztítók másik – régebbi – változatai a körkefés készülékek, amik népszerűsége mostanra már leszálló ágban van, amit meg tudunk érteni. Pár hónapja jelentette be a téma nagy márkaneve, a Clarisonic, hogy beszünteti készülékei gyártását, de ha körülnézünk, több nagyobb márkanév is kifuttatta már ezeket a berendezéseit, nem véletlenül. „Napi használatra ezek nem javasoltak, heti 2-3 alkalommal a leggyengédebb változat is elegendő – hívja fel rá a figyelmet Évi –, mindez azonban nem lenne gond, ha a gyengédségfaktor ne szenvedne csorbát. A legproblémásabb dolog velük ugyanis az, hogy sok esetben a kefefejek nem elég puhák, a dörzsölik a bőrt, ami határozottan rosszat tehet az alapjáraton irritált bőrnek.” Pattanásos, rosaceás, ekcémás arcbőrt inkább ne is dörzsizzünk velük. Léteznek persze kivételek, a már emlegetett Clarisonicról például sok helyütt ódákat zengtek a használóik, mégis, ha akkora sikertermék lenne, biztosan nem döntött volna úgy a gyártó, hogy utód nélkül kivezeti őket a piacról.

Ha mégis ilyen készülék mellett döntünk, akkor tehát nagyon figyeljünk rá, hogy kellőképp puha legyen a kefefej sörtéje, valamint nagyon fontos a megfelelő tisztításuk, szárításuk és a rendszeres időnkénti cseréjük. Egy percnél tovább ezeket a készülékeket se használjuk: ha úgy érezzük, csikorgatóan tisztára políroztuk bőrünket, az nem jó. A túltisztítás ugyanis éppúgy ronthat a bőr állapotán, ilyen esetben mindenképp csökkentsünk az időtartamon.

Mikroáramú arcfeszesítő készülékek

Elnevezésük talán ijesztő lehet, de nem kell félni tőlük, senkit nem fenyeget az áramütés veszélye, ha ilyen gépet használ. Lényege, hogy a bőr alatti izmokat stimulálja, amik hatására erősebbek, nagyobbak lesznek, ily módon jobban alátámasztja a bőrt, ami így feszesebbé válik. Bőrünk ráncosodásáért ugyanis csak részben felelősek a konkrétan a bőrben zajló öregedési folyamatok, az izmok az évek múlásával elkezdenek lassanként leépülni, gyengülni, ami a gravitációval együttesen szintén azt okozza, hogy az arcbőr petyhüdtebb, így ráncosabb lesz.

Mindezek alapján remekül hangzik, ha egy készülék afféle mini fitneszgépként stimulálja az arcizmokat, pláne, hogy alternatívaként a botoxkezelések, plasztikai műtétek, feltöltések hozhatók fel, miután a bőrápolók nincsenek hatással az izomzatra. „Tudni kell róluk, hogy viszonylag kevés számú és megkérdőjelezhető minőségű, emberek bevonásával végzett kutatás készült arról, pontosan miként is hatnak ezek a mikroáramú készülékek a bőrre – mondja Évi. – Amik elérhetők, azok alapján annyit lehet csak magabiztosan kijelenteni, hogy ígéretesek, valóban elképzelhető, hogy nemcsak egy azonnali feszesítés látványát adják, hanem hosszú távú használatukkal segíthetik az arcizmok fittségének megőrzését.” Bár nem filléres tétel egy ilyen készülék, még mindig kedvezőbb áron vannak, mint a szépészeti kezelések. Ezért ha nem szeretnénk még csak gondolni sem a botoxra, de tennénk valami pluszt bőrünk feszességéért, érdemes lehet adni egy esélyt a mikroáramú arcfeszesítő készülékeknek is.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign