Jump to content

Mindent a hajfestésről

2020. 09. 08. 11:21

Megcáfoljuk a hajfestéssel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

A hajfestés mindenképp károsítja a hajat

hajfestést érintő legelterjedtebb tévhit, hogy függetlenül attól, hogy milyen terméket használunk a hajszín megváltoztatására, mindenképpen károsítja a hajat. Ehhez képest azonban ma már léteznek olyan – bio, vegán – hajfestékek is, melyek kímélik a hajat. Igaz, ezek általában kevésbé tartós és intenzív színeredményt adnak, ám ha csak finom és/vagy átmeneti változásra vágysz, az kivitelezhető ilyenekkel is.

A festett haj vékonyabb szálú, mint a festetlen

Nem feltétlenül igaz az az állítás sem, hogy a festett haj vékonyabb szálú, mint a festetlen. A hajfesték ugyanis valójában növeli a haj kerületét. Tény ugyanakkor, hogy a túl gyakori, illetve erősen vegyszeres és/vagy nem megfelelő minőségű termékekkel végzett hajfestés gyengítheti, elvékonyíthatja a hajat.

Ha fested a hajad, korábban fogsz őszülni

Akadnak, akik azért nem mernek belevágni a hajfestésbe, mert attól tartanak, hogy akkor korábban kezdenek majd őszülni. A kettőnek azonban nincs köze egymáshoz. Az őszülést ugyanis egyfelől a genetika, másfelől pedig az életmód – többek között a táplálkozás, a mozgás mennyisége, a stressz, az alvás –  befolyásolja. A hajfestés azonban nem. 

Hajfestés előtt hajat kell mosni

Sokan hiszik azt, hogy a hajfestés előtt vagy az azt megelőző napon érdemes hajat mosni, akkor lesz tartósabb a szín. Ezzel szemben az igazság az, hogy kicsit piszkosabb hajon jobban megtapad a festék, miközben ráadásul a fejbőr is kap némi extra védelmet. A legideálisabb időpont a hajfestéshez, ha legalább 48 óra eltelt már az utolsó hajmosás óta.

Hajfestés után azonnal hajat lehet mosni

Tévhit az is, hogy a hajfestést követően azonnal meg is lehet mosni a hajat. Valójában a hajfesték kiöblítését követően legalább 48, de inkább 72 órát kell várni az első samponos hajmosásig, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a kutikulák teljesen bezáródjanak és rögzüljön a szín. Ha otthon fested a hajad, a lemosáshoz csak a festékhez csomagolt hajpolót használd, soha ne sampont!

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pexels.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign