Jump to content

Így pihenj jobban

2020. 08. 17. 11:52

Év végéhez közeledve mindannyiunk élete besűrűsödik, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy helyt tudjunk állni ebben a különösen pörgős időszakban.

Dr. Somogyi Katalin, a hévízi NaturMed Hotel Carbona orvosa ad tippeket ahhoz, hogy a lehető legkipihentebben ébredjünk reggel.

1. Kerüld a nehéz, zsíros ételeket!

A megfelelő tápanyagbevitel fontos szempont a pihentető alváshoz. Lehetőleg kerüld a nehéz, zsíros és túl fűszeres ételeket, hiszen ezek a gyomorsav túltermelését okozzák. Helyettük válassz könnyed salátákat, csirkemellet és egyéb könnyű ételeket, amelyeket gyorsan lebont a szervezeted. Nem elég azonban csak arra figyelned, hogy mit eszel, fontos a mennyiség és az időpont is. Az üres gyomor ugyanúgy nem segíti a pihentető alvást, mint a túltelített, ezért figyelj rá, hogy este ne edd túl magad. Utolsó étkezésedet 2-3 órával a lefekvés elé ütemezd, hogy mire ágyba kerülsz, szervezeted végezzen az emésztéssel, és éjjel nyugodtan regenerálódhasson.

2. Teremts megfelelő körülményeket!

A nyugodt környezet szintén elengedhetetlen az egészséges alváshoz. A legjobb, ha teljes csendben és sötétségben alszol, ilyenkor ugyanis szervezeted melatonint, azaz alvást segítő hormont termel. Elalvás előtt már ne nézegesd a telefonodat, hiszen annak fénye miatt a szervezeted úgy érzékeli, nappal van, és leáll a melatonin termelésével, gátolva a mély és pihentető alvást. A sötét és a csend mellett érdemes ügyelned a hőmérsékletre is. Az alváshoz legideálisabb hőmérséklet a 18-20 Celsius-fok. Nem mindegy az sem, milyen a matracod és az ágyneműid minősége. Matracválasztásnál az elsődleges szempont mindig a gerincoszlopod és az izmaid megfelelő alátámasztása legyen, hogy az éjszaka folyamán pihenni és regenerálódni tudjanak. Ágyneműk esetén ajánlott az ergonomikus, személyre szabott párna és paplan, mely szintén elősegíti a nyugodt alvást.

 

3. Lazulj el lefekvés előtt!

Amennyiben reggel kipihenten szeretnél ébredni, fontos, hogy lefekvés előtt ellazulj mind testileg, mind szellemileg. Próbálj meg relaxálni és rendezni magadban a gondolataidat. Ha van rá mód, ilyenkor már kerüld a telefon, számítógép, tévé képernyőjét. A Carbona szakértője azt javasolja, hogy helyette hallgass nyugtató zenét, és olvass, lehetőleg könnyed szépirodalmat. Meglátod majd, hogy ezek betartásával sokkal könnyebbé válik az elalvás, és kipihentebb leszel ébredéskor.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign