Jump to content

Győzd le a karikákat

2020. 06. 12. 11:01
A szemek alatti sötét karikák nem feltétlenül jeleznek egészségügyi gondot, de sokan küzdenek vele minden nap. Mit lehet ellene tenni?

Küzdünk a karikás szemek ellen, mert fáradtnak és egészségtelennek tűnhetünk tőle, még akkor is, ha amúgy a világon semmi baj nincs a szervezetünkkel. Van, aki örökölte a karikáit a felmenőktől, másoknak állhat a háttérben a helytelen életmód, vagy szimplán allergia.

Dr. Cynthia Cobb bőrgyógyász szerint sok esetben csak arról van szó, hogy az öregedéssel együtt megjelennek a sötét karikák is a szemek alatt, mert vékonyabbá válik a bőr, és veszít a rugalmasságából. De okolható a krónikus fáradtság és kialvatlanság is – talán ezen a legegyszerűbb segíteni. Ritkább esetekben a karikák mögött pigmentációs rendellensség, túlzott napozás vagy egyéb bőrbetegség is állhat, ilyen esetben mindig orvos segítségét kell kérni a megoldáshoz. Ha viszont az egyszerűbb okok miatt vannak karikák a szemed alatt, akkor házi praktikákkal is sokat javíthatsz a helyzeten.

Hogyan szabadulj meg a sötét karikáktól?

Fontos az elején leszögezni, hogy mindenki máshogy működik, nem lehet teljesen általánosítani ezért a praktikákban sem.

Alvás

A legjobb praktika mind körül, mert a kialvatlanság szinte mindenkinél sötét karikákat okoz. Már csak azért is, mert ha nem alszol eleget, sápadtabb leszel és ettől még sötétebbnek tűnik a szemed alatti bőr. A legjobb az, ha minden nap hét-nyolc órát alszol, ezzel tehetsz a legtöbbet a karikák eltüntetéséért.

Még több párna

Alvás közben próbáld ki azt a trükköt, hogy magasabbra teszed a fejed, például egy helyett két párnával alszol. Ez segíthet csökkenteni a szem puffadtságát reggelente.

Hideg borogatás

Olykor a kitágult hajszálerek okozzák a szem alatti sötét bőrt, ilyen esetben hideg borogatással tudsz segíteni a helyzeten, mert a hidegtől összehúzódnak az erek, így csökkennek a karikák.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign