Jump to content

Jobb lehet elhagyni a sminket

2020. 05. 13. 22:48

Időnként megéri sminkszünetet tartani, mert sokkal szebb lesz tőle a bőr.

Szinte alig akad nő, aki legalább néha-néha ne vetne be egy kis alapozót, rúzst, szemhéjtust vagy szemceruzát, sokan pedig majdnem mindennap élnek a smink adta lehetőségekkel. A festékek használatának szüneteltetése vagy a hosszabb sminkmentes időszakok azonban jót tesznek a bőrnek. Bőrgyógyászok mondták el, milyen pozitív változásokat vehet észre az, aki tartósabb ideig nem nyúl dekorkozmetikumokhoz.

Kevesebb lesz a pattanás és a bőrhiba

Dr. Hadley King bőrgyógyász szerint az alapozók, a púderek, a pirosítók és a bronzosítók részecskéi felgyülemlenek a bőrön, és fokozhatják az olajtermelést, eltömíthetik a pórusokat. Ráadásul az arcra nap mint nap szennyeződések, apró porrészecskék is tapadnak a levegőből, mindezek pedig együttesen akadályozzák a bőr öntisztító folyamatait, így gyulladásokat, pattanásokat, mitesszereket okozhatnak. 

Nem beszélve arról, hogy a legtöbben a javasoltnál kevesebbszer tisztítják vagy cserélik a szivacsaikat és ecseteiket, ezek pedig melegágyai a kórokozóknak, így szintén elősegítik az irritáció és a gyulladások létrejöttét. Dr. Ijaz Ahmed dermatológus szerint a nők 30%-ánál a masszív sminkelés az oka annak, hogy pattanásos és aknés a bőrük. A kevesebb smink vagy annak teljes elhagyása tehát kevesebb piros pöttyöt, mitesszert, illetve kevésbé látható, kisebb pórusokat eredményez.

Kisebb az esélye a szemfertőzésnek, irritációnak

A legtöbb szemkörnyéken használt dekorkozmetikum tartalmaz tartósítószert, mely az arra érzékenyeknél pirosságot, gyulladást okozhat. Sok nő él át allergiás reakciókat a szemceruza vagy szempillaspirál használatánál. A legáltalánosabb tünetek közé sorolható a bőrpír, a szem kipirosodása, a duzzanat, a szemszárazság és a viszketés. Ha elhagyod a sminket, a szemirritáció is megszűnhet, illetve kisebb eséllyel alakul majd ki.

Dr. Rachel Nazarian bőrgyógyász szerint a folyamatos sminkelés felborítja a bőr egyensúlyát, akadályozza a természetes sejtmegújító folyamatokat és gyengíti a védekezőképességét, mindez pedig kimondottan káros lehet. Különösen azokon az estéken, amikor túl fáradt vagy ahhoz, hogy alaposan letisztítsd az arcodat lefekvés előtt. Ha elhagyod a festéket, már néhány hét alatt regenerálódhat a természetes védőréteg, az arc hidratáltabbá, egységesebbé, tisztábbá válik, és megindulnak a természetes megújító, hámlasztó folyamatok is.

(Forrás: femina.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign