Jump to content

Így ápold a körömágyat

2020. 04. 25. 23:00

A körömágynál felpöndörödő, berepedező bőr nemcsak fájdalmas lehet, de látványa sem túl szép. Mit tehetünk ellene? Megkérdeztük a manikűröst.

Nemcsak a hideg időjárás, a benti száraz levegő, de a gyakori kézmosás és kézfertőtlenítés is sebesre száríthatja kezünket, nem kímélve a körmeink körüli területet sem. Igaz, a körömágybőr ápolására a rendszeres kézkrémezés, olajozás részben segítségünkre van, kizárólag a bőrápolók nem oldják meg a problémát. Arról, miként tudjuk mi magunk széppé varázsolni a körmeink körüli bőrrészt, Lepkó Alexandrát, a győri Flamingó Szépségszalon műkörmösét kérdeztük. 

Körömágybőr eltávolítása

Szakmai berkeken belül is megoszlanak a vélemények arról, mennyire javasolt vagy sem a körömágy bőrének eltávolítása, a kutikulának is nevezett körömágybőr ugyanis fontos védőszerepet lát el, védi a körmöt a fertőzéstől, ezért ha túlzásba esünk levágásával, nem csak fájdalmas sebeket szerezhetünk, de a különböző fertőzéseknek is kitesszük körmeinket, rajtuk keresztül pedig testünket.

A körömágybőr lenövését megelőzni teljes mértékben nem lehet, hiszen mindez természetes folyamat, az pedig egyedi tulajdonságunk, kinek mennyire nő rá a bőr a körömágyára vagy sem. Azzal, ha időnként visszatoljuk, a látványon segíthetünk, de lakkozott köröm vagy műköröm esetén addig nem érdemes, míg a dekor rajta van, hiszen így csak a lenövés látványát nagyítjuk. Natúr körmöknél mindezzel nincs gond, de hosszú távon ekkor is érdemes a bemutatásra kerülő eszközöket beszerezni, hogy sérülésmentesen készíthessük el otthoni manikűrünket. 

Ha körömágyunk bőre kiszáradt, felszakadt, berepedezett, megfelelő mértékű eltávolítására Alexandra a következő, otthon is elvégezhető lépéseket javasolja:

  1. Mielőtt nekikezdünk, mossunk alaposan kezet és az sem baj, ha kézfertőtlenítővel is megtisztítjuk a köröm körüli bőrrészt.
  2. Ne áztassuk be körmeinket! Ez esetben a bőr felpuhítása kárunkra lehet, így nehezebben látjuk, mennyi a valóban eltávolítható rész és könnyen belevághatunk a még nem elhalt bőrterületbe.
  3. Bőrfeltoló eszközzel, óvatos mozdulatokkal elsőként toljuk fel a körömágy bőrét. „Nehéz látatlanban meghatározni, mekkora legyen ez a szakasz, hisz minden körömforma más és a körömágy aktuális állapota sem mindegy, de általánosságban semmiképp se akarjuk erősen megnövelni a körömágy alól kilátszó területet, csak a letapadt részt próbáljuk meg feltolni a körömről.” Az erre szolgáló spéci fémeszközt könnyen beszerezhetjük online is, lespórolni nem érdemes, ollóval például semmiképp se álljunk neki a körömágyi részt, a körmöt kapargatni.
  4. Megoldást nyújthatnak a körömbőr eltávolító folyadékok is, ezeket alkalmazhatjuk egyből a letapadt bőrre, vagy a bőrfeltoló használatát követően segítségével vágás nélkül is megpróbálhatjuk eltávolítani az elhalt bőrrészt. Használatuk esetén mindenképp figyeljünk a hatóidőre.
  5. Az otthoni használatra beszerezhető csiszológépek is sok esetben rendelkeznek „kugli” fejjel, mely a körömágyi körömrész csiszolására lehet alkalmas, Alexandra azonban ennek házi alkalmazását nem javasolja: „Ha nem jó szögben csiszoljuk vele a körmöt, könnyen kilyukadhat a körömlemez.”
  6. Ha nincs kéznél körömbőr-eltávolító folyadék, vagy az nem végzett tökéletes munkát, befejezhetjük kisolló segítségével is a manikűrözést. Ez esetben azonban érdemes külön „célszerszámot” választani: körömágybőr-eltávolító ollóval javasolt levágni a felesleges bőrrészt, ennek ugyanis sokkal vékonyabb a pengéje, pontosabban tudjuk használni, így kisebb a sérülés esélye is. „Amit nem javaslok, az a V-alakú fejjel ellátott, szikeszerűen működő eszköz használata. Ezek nem olyan pontosak, mint a körömágybőrre kialakított ollók, a gyakorlatlan kéz könnyen belevághat velük a bőrbe.”
  7. A formázást követően ismét fertőtlenítsük le a körömágyat, körmeinket, ezzel is megelőzve bármilyen fertőzés, gyulladás kialakulását.
  8. Végül ne feledkezzünk meg a rendszeres kézkrémezésről sem. A bolti bőrápolók helyett vagy mellett hatásosak a különféle természetes növényi zsírok és olajak is: az olívaolaj, a kókuszzsír, a shea vaj is nagyon jó bőrápolók, de célzottan kutikula olajat is vásárolhatunk a köröm körüli bőrterület ápolására.
(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign