Az ajakbalzsamokkal kapcsolatban régóta kering az a hiedelem, hogy, ha túl sokszor használja őket az ember, akkor hozzászokik a bőre, és csak ideiglenesen lesz kicsit puhább, hidratáltabb, hosszútávon viszont csak még jobban kiszárad, és függővé válik a kencétől.
Igaz, hogy nem szabad gyakran használni az ajakbalzsamokat?
- Igaz is, és nem is. A probléma ennél összetettebb, ugyanis egyáltalán nem mindegy, mivel kenegetjük az ajkainkat. Bizonyos összetevők átmenetileg és tünetileg kezelik a kiszáradt ajkakat, de lényegében csak a bőr mélyebb rétegeiből vonják el a vizet, és ezáltal tovább segítik a felső hámrétegen keresztül történő vízvesztést - mondta dr. Tóth Orsolya.
- A száj télen két faktor miatt repedezik ki. Az egyik az, hogy alapvetően hajlamosabbak vagyunk a dehidratációra a megváltozott hőérzet miatt - nincs melegünk, ezért kevesebbet iszunk -, és a dehidratáltság egyik legelső jele a száj kiszáradása, repedezettsége. A másik pedig, hogy a levegő páratartalma sokkal alacsonyabb télen, így a szánk is jóval könnyebben kiszárad. Tehát konkrétan az történik, hogy a téli, száraz hidegben a száj hámrétegén keresztül nagy ütemben párolog a nedvesség, amit transepidermal water loss-nak nevezünk.
Vannak bizonyos összetevők, melyek eltávolítják a bőr legfelső rétegét - exfoliánsok -, így az kevéssé lesz ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, illetve vannak, amelyek fokozzák a vízvesztést - humectánsok - annak ellenére, hogy látszólag és érzetre nedvesítik az ajkakat. Ha tehát az ajakírunkban a következő összetevőket látjuk: hialuronsav, glicerinek, menthol, fenol, szalicilsav, propylene glycol, méz, akkor ezek nem fognak rajtunk segíteni, mindössze átmenetileg nyugtató érzést kelthetnek a hidratálás helyett, ezért egyre többet fogjuk használjuk őket, így egy ördögi kör alakul ki.
A szakértő tehát hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem mindegy, miket rejt a kiválasztott ajakír, ezért alaposan meg kell nézni a terméken található leírást.
- Mindenképpen érdemes ellenőrizni kedvenc márkánk összetevőit, nehogy visszájára forduljon a gyakori használat. Olyan kombinált készítményeket keressünk, melyekben méhviasz, olívaolaj, lanolin, vazelin is található, mivel ezek az olajos-zsíros összetevők gyakorlatilag védőréteget képeznek az ember ajkán, és egyfajta falként zárják el a száraz levegőt a szájtól, ami így nem veszít nedvességet.
Mindez csupán tüneti kezelés, az egyetlen valódi megoldás sokkal kézenfekvőbb: ha kiszáradt a szánk, azonnal igyunk meg egy fél liter vizet, kizárólag ez fogja megoldani a problémánkat véglegesen.