Jump to content

Tényleg fiatalít a smink?

2018. 08. 30. 17:03

A kutatók kiderítették, hogy nem minden esetben mutat fiatalabbnak a smink, sőt, néha öregíthet is.

Egy könnyed smink szépen kiemeli és formálja a vonásokat, hangsúlyozza, és nagyobbnak mutatja a szemet és az ajkakat is. Egy-egy apró make-up trükk pedig szinte teljesen képes megváltoztatni a külsőt, sőt, egy erőteljesebb változat akár teljesen át tudja alakítani az arcot.

A pszichológusok is górcső alá vették a festékek hatását: azt vizsgálták meg, milyen hatással van a nők külsejére, megítélésére a rúzs vagy például a szemhéjfesték.

Gettysburg Egyetem Pszichológia szakának kutatói 32 különböző korú, húszas, harmincas, negyvenes és ötvenes éveiben járó nőt kértek fel arra, hogy vegyen részt a vizsgálatban. Lefotózták őket smink nélkül, majd pedig mindegyikük kapott egy kis átalakítást egy profi sminkestől, aki csupán annyi utasítást kapott, hogy a lehető legszebben fesse ki az alanyokat először természetesen, majd erősebben, miközben a kutatásról semmilyen részletet nem tudott. A végeredményekről persze szintén készültek képek, méghozzá teljesen ugyanolyan körülmények között, mint az első fotózás során.

smink kutatas

Először arra kérték a résztvevőket, hogy egy 10-től 70-ig tartó skálán állapítsák meg, mennyire találják vonzónak a smink nélküli, illetve a többiekről különböző make-upokkal készült fotókat, végül pedig a felvételeken látható nők korát is meg kellett tippelniük. Az eredmények összesítése során bebizonyosodott egy olyan dolog, amit már mindenki tud: az, hogy a smink képes fiatalabbnak és vonzóbbnak mutatni a viselőjét. Viszont olyan érdekes részletekre is fény derült, amiket már kevesen sejtenének.

A kutatás rámutatott, hogy valójában csak a középkorú nők esetében volt igaz az az állítás, hogy egy kis festékkel éveket letagadhatnak, a húszas éveikben járó hölgyek jóval idősebbnek tűntek tőle. Ráadásul az sem volt mindegy, hogy az arc melyik részét hangsúlyozta a smink. Csak akkor érvényesült a fiatalító hatás, ha az alapozó mellett a szem volt kiemelve, nem pedig a száj. 

Az eredmények alapján tehát, ha valaki egy picit le szeretne csalni a korából, akkor fontos, hogy ne az ajkait hangsúlyozza a legerőteljesebben, hanem a szemeket. Érdemes inkább ebben az esetben hanyagolni a sötét rúzsokat, és a tekintet kiemelésére, valamint az alapozásra koncentrálni.

(Forrás: femina.hu / fotó: ThinkStock, Getty Images Hungary)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign