Jump to content

Így ismerd fel a hamist

2018. 08. 29. 15:04

Drágakő helyett üveg és műanyag keverékét, arany helyett sárgára fújt rezet használnak a hamis ékszerek gyártói.

Használtan vagy nem hivatalos márkaboltból vásárolt ékszerek esetében fennáll a veszély, hogy, amit az évszázad vételének tituláltál, valójában csak pénzkidobás volt egy fémdarabért.

Nem feltétlenül sznobéria az eredeti nemesfém utáni hajsza: vannak, akik allergiás tüneteket produkálnak, ha nem megfelelő minőségű ékszert viselnek. Általában a bizsu fülbevalók okozzák a legkellemetlenebb következményeket, de egy nyaklánc is csúnya és fájdalmas kipirosodáshoz vezethet a fémallergiásoknál.

Minden esetben fontos, hogy figyelj arra, hogy az üzlet lenyomozható legyen: az utcai árusok nemhogy garanciát nem ígérnek, de gyakran blokkot sem kapsz vásárlásodról. Ez eleve szemet kellene, hogy szúrjon, mindazonáltal sokakat elvakítanak a csillogó kövek és a fényesre polírozott ívek. Néhány apró trükkel viszont te is szakértő lehetsz - bár a biztos szakvéleményhez jobb, ha igazi ékszerész segítségét kéred.

A valódi aranyat nem vonzza a mágnes: ezzel a trükkel egyszerűen tesztelheted az adott ékszert. Egy szépen megmunkált, gyémántokkal kirakott ékszeren nem fog a leheleted: ha viszont párásodnak a kövek, hamisítvánnyal van dolgod. Az élénksárga árnyalat arany ékszernél mindig legyen gyanús. A kopottasabb óarany lehet, hogy csak rezet takar, egy kicsit átmázolva. A különböző árnyalatú kristályok egy ékszeren belül nem biztos, hogy egytől egyig drágakövek.Ugyanúgy az egyetlen, ám szürreális színű kő is lehet, hogy csak műanyag és üveg keveréke.

Egységes alakú és formájú kövekkel kirakott, igazi ékszert valószínűleg nem a piacon kapsz, méghozzá meglehetősen baráti áron. Kékes-lilás nyomot hagy a nyakadon a medál? A valódi drágakövek és nemesfémek nem eresztenek a színükből. 

 

(Forrás: femina.hu / fotó: ThinkStock)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign