Jump to content

Konyhából a samponba

2018. 08. 28. 11:51

Nem csak limonádét készíthetünk belőlük, vagy épp a főzés során használhatjuk fel őket, de érdemes figyelmet szentelni nekik akkor is, ha a megfelelő hajápoló készítmény kiválasztása előtt állunk. Éléskamránk kincsei ugyanis elsőrangú összetevőknek számítanak a szépségápolásban is.

Citrom

 

Gombaellenes összetevőnek számít, így a korpásodás ellen kimondottan hatásos a citrom, de a hajhullás visszaszorításában is jeleskedik. Magas C-vitamin-, folsav- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően a citrom kivonatait azért is felhasználják a hajápolókhoz, mert erősíti a hajhagymákat, segítve ezáltal azok növekedését, erősödését, illetve csökkenti a hajhullás mértékét. Segít eltávolítani a fejbőrről az elhalt hámsejteket, a frizura fényesebb, egészségesebb lesz általa.

Önmagában a citromot természetes hajvilágosítóként is sokan használják, amitől ugyan nem lesz barna hajzuhatagunkból tejszőke, de egy kis napszítta világosítást nyerhetünk segítségével.

Méz

 

Az édes arannyal nem csak ételeinket, italainkat tehetjük finomabbá, hajunk egészségéért is bátran fordulhatunk hozzá, a jótékony hatás nem marad el. Emolliensként kondicionálja a hajszálakat és csökkenti azok károsodottságát, ami az egyik fő okozója lehet a haj lassú növekedésének.

Erősíti a hajtüszőket, ezáltal segíti a hajhullás mértékének csökkenését. Miután a méz antibakteriális tulajdonságokkal is bír, a mézkivonatokat tartalmazó készítmények a fejbőr ápolásában is segítségünkre lehetnek, ami, mint tudjuk, nemcsak bőrünk egészsége érdekében fontos, de közvetlen hatással van a hajszálak egészségére, növekedésére is.

Olívaolaj

 

A száraz fejbőr okozta viszketés, korpásodás nagyszerűen kezelhető olívaolajat tartalmazó készítményekkel, hiszen az olívaolaj ápolja, puhítja a bőrt, de ugyanígy a száraz haj számára is megváltás lehet az alkalmazása. A sprőd, igénybe vett hajszálak számára értékes ápoló összetevőket tartalmaz, sőt, önmagában akár még hajvégápolóként is alkalmazhatjuk. Eredményül lágy, puha hajat kapunk, és ami még fontosabb, egészségesebbet is.

Gazdag E-vitaminban, omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, védi a haj keratintartalmát, vagyis annak legfőbb elemét, valamint a hajszálak nedvességtartalmának megőrzését is segíti. A felhalmozódó faggyú, amely szintén gátolhatja a haj megfelelő növekedését, olívaolaj segítségével gyengéden eltávolítható.

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: pixabay.com, nlcafe.hu)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign