Jump to content

Sminkkészletért éri bírálat a boltokat

2018. 07. 26. 20:52

Hároméves gyerekeknek szánt sminkkészlet miatt ért kritika több nagyvállalatot is.

Az Argosban, az Asdában és az Amazonon is árulnak gyereksminkkészletet, ami komoly aggodalomra ad okot, a szakértők szerint ugyanis károsíthatja a gyerekek mentális egészségét. A termékekben szemhéjfesték, szájfény, pirosító és rúzs található, melyek némelyikét a három év körülieknek, más termékeket kicsit idősebbeknek szántak.

Honey Langcaster-James pszichológus szerint a gyerekek legtöbbje élvezi a „beöltözős” játékot, mert szeretik a szüleiket leutánozni. Ez ártalmatlan szerepjáték szerinte, segíthet a gyermekeknek szociálisan és érzelmileg fejlődni, de problémává válhat, amikor nagymértékben megváltoztatja a megjelenésüket.

„Van némi fenntartásom mindennel szemben, ami arra ösztönzi a nagyon kicsi gyerekeket, hogy sminket viseljenek a mindennapi értelemben. Az az aggodalmam, hogy ez ahhoz vezethet, hogy a gyerekek túl sokat gondolkodnak a megjelenésükön, így az egész sminkelősdi szexualizálhatja őket. A gyermekkor az ártatlanság ideje, és az aggodalom viszonylagos hiánya felszabadító lehet. Szabadon hagyja a gyerekeket felfedezni a körülöttük lévő világot, anélkül, hogy azon aggódnának, hogyan néznek ki, és egymáshoz hasonlítgatnák magukat. Fontos, hogy ne kapjanak olyan üzenetet a társadalomtól, hogy nem néznek ki elég jól, és ezért fontolóra kell venniük a megjelenésüket. Ezek a sminkkészletek szórakoztatóak lehetnek a szerepjátékhoz, de nem javaslom a smink rendszeres viselését, hogy megváltoztassák a megjelenésüket.”

Dr. Wedgeworth, a Brit Bőr Alapítvány kutatója, dermatológus elmondta, hogy a fiataloknak szánt smink testképzavart okozhat, ezért ő sem ajánlja rendszeres használatát, ráadásul a bőrnek sem tesz jót.

„Az olyan termékek, mint a rúzsok, számos vegyi összetevőt tartalmaznak, beleértve a parfümöket is, amelyek súlyosbíthatják a bőr állapotát, például ekcémát és allergiás reakciókat válthatnak ki.”

(Forrás: nlcafe.hu / fotó: argus.co.uk)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign